La Vanguardia (Català)

Riad va passejar per Istanbul un doble de Khashoggi després de matar-lo

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Les autoritats turques continuen estrenyent el llaç al voltant del príncep hereu saudita, Muhammad bin Salman, com a presumpte instigador de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi al seu consolat d’Istanbul. Ahir, el més oficialist­a dels diaris turcs, Yeni Safak, filtrava que el capitost del comando homicida va trucar quatre vegades aquell dia al cap de gabinet del príncep –una vegada des de la mateixa legació–, a més d’un número als EUA.

El partit al poder a Ankara parlava ahir de crim “salvatgeme­nt planificat” i qualificav­a d’“insult a la intel·ligència” la coartada saudita. Si pretenien convèncer el periodista exiliat que podia tornar sense por a Aràbia, argumenten a l’AKP, no feia falta enviar una quinzena de pinxos, ni tampoc un forense amb una serra quirúrgica.

I encara menys un doble, en un gir truculent revelat diumenge. Un vídeo mostra com un home de gran semblança amb Khashoggi entra al consolat una hora abans de la cita del periodista, per sortirne quatre hores després amb el vestit encara calent de la víctima. A continuaci­ó s’hauria deixat veure en zones freqüentad­es d’Istanbul com ara la Mesquita Blava, on finalment s’hauria tornat a canviar de roba. Els dos detalls que traeixen el doble són les sabates –les de Khashoggi li devien anar petites– i els cabells, ja que el periodista era calb.

D’altra banda, la policia turca va localitzar ahir un Mercedes amb matrícula diplomàtic­a saudita i ple de bosses, que feia dues setmanes que estava abandonat en un aparcament. Però tot això pot quedar curt davant la promesa del president Recep Tayyip Erdogan de revelar avui, després del Consell de Ministres, totes les dades facilitade­s per la investigac­ió.

Fins ara, Erdogan ha deixat que siguin les filtracion­s policials acuradamen­t dosificade­s les que anessin acorralant Muhammad bin Salman, i que els mateixos mitjans que fins fa poc enaltien el “príncep reformista” passessin a qüestionar el seu lloc al món civilitzat.

Cal recordar que Bin Salman va esbossar fa uns mesos al Caire, davant una vintena de mitjans egipcis, un nou “eix del mal”, format per “l’Iran, Turquia i els Germans Musulmans”. Els enemics declarats d’aquests últims –Egipte, els Emirats i Bahrain– mantenen el seu suport a Riad contra vent i marea. Però altres aliats es mostren, si més no, cauts. Mentre que Turquia i Qatar –la revenja se serveix freda– es freguen les mans davant el nyap de Bin Salman, que tant el debilita, i somien amb la seva caiguda.

D’altra banda, l’estratègia del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aïllar l’Iran encara més a partir del novembre, amb sancions que afavoririe­n Riad, és avui dia més difícil de vendre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain