La Vanguardia - Què Fem

MÚSICA

ELS ROLLING STONES ACTUEN AQUEST DIMECRES A L’ESTADI OLÍMPIC DE BARCELONA

- ORIOL RODRÍGUEZ

Amb motiu de la gira No Filter Tour, The Rolling Stones porten a l’Estadi Olímpic aclamades versions de blues.

Ses Satàniques Majestats, els Rolling Stones, retornen a Barcelona. La cita amb una de les bandes més rellevants en la història del rock és dimecres vinent a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, en un concert emmarcat dins de la gira europea No Filter. N’hi ha que diuen que serà l’última oportunita­t de veure en directe Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts i Ronnie Wood… o no.

Matèria obligatòri­a

Calen presentaci­ons? The Rolling Stones es van formar a principi dels seixanta. Si els Beatles eren la cara amable d’aquella generació de bandes britànique­s que canviarien la cultura popular, sempre enfrontats i oposats (tot i que en realitat els unia una molt bona amistat), els Stones eren el vessant rebel i salvatge. Els de Liverpool eren les (extraordin­àries)

melodies amables i ensucrades del pop; els londinencs, el so lasciu del blues i el rock.

Jagger, Richards i companyia van debutar el 1964 amb un àlbum homònim. Amb els anys, molt especialme­nt en la seva primera dècada de trajectòri­a, donarien vida a alguns dels millors àlbums de la història del rock. Sent hiperbòlic­s, referèncie­s com The

Rolling Stones, Now (1965),

Aftermath (1966), Between the Buttons (1967), Beggars Banquet (1968) i Some Gilrs (1978) haurien de ser matèria obligatòri­a a les escoles. De la mateixa manera que des de la meitat dels setanta la carrera dels britànics va entrar en una espiral de discos bons, irregulars i en alguns casos del tot prescindib­les i innecessar­is. Contràriam­ent, el seu últim treball, Blue & Lonesome, és el millor disc que han publicat des de fa dècades.

Tristos i sols

Era el mes de desembre del 2015 i els Rolling Stones s’havien tancat als estudis British Grove de Mark Knopfler amb la idea d’enregistra­r uns temes nous. Van topar amb el problema, però, que no acabaven de trobar-se a gust en un entorn en què no havien treballat abans. Buscant el so ideal, es van posar a tocar una versió del clàssic de Little Walter Blue and Lonesome. Els va agradar tant com sonava la gravació d’aquella cançó, que van decidir oblidar-se de les seves creacions per enregistra­r un àlbum tot de versions de vells temes de blues.

Els Rolling Stones van trigar només tres dies a gravar Blue

& Lonesome, dotze peces on destaquen les adaptacion­s que han fet del Just Your Fool, de Buddy Johnson;

Commit a Crime, de Howlin’

Wolf, i Just Like I Treat You I

Can’t Quit You Baby (aquesta amb col·laboració d’Eric Clapton a la guitarra solista), de Willie Dixon.

Situat directamen­t en el nú- mero 1 de les llistes de vendes britànique­s, la crítica aclamaria Blue and Lonesome com un dels millors discos dels Rolling Stones des de feia dècades.

Animats per l’excel·lent acollida del disc, van decidir tornar a sortir de gira. Primer va ser amb els América Latina Olé Tour i el Fall US Tour amb què durant el 2016 van recórrer l’Amèrica Llatina i la del Nord. Ara és el torn del No Filter Tour, gira europea iniciada el passat 9 de setembre a Hamburg i que acaba el pròxim 25 d’octubre a París. Abans, però, els Rolling Stones aterraran el pròxim dimecres a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona per reviure en directe el seu interminab­le repertori d’èxits.

 ?? FOTO: CLAUDE GASSION ?? The Rolling Stones, Ses (Satàniques) Majestats, dimecres a l’Olímpic.
FOTO: CLAUDE GASSION The Rolling Stones, Ses (Satàniques) Majestats, dimecres a l’Olímpic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain