La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 8665

HORITZONTA­LS 1 Tanquis. Para la mà per demanar almoina quan li diuen que ha de resintonit­zar l’antena. 2 Mal remenat. La cabellera imitarà les dunes. Centúria.

3 Tallada al zero a la peixateria. Un punt volat transforma aquesta reina de les festes valenciane­s en una dèria. 4 Tumefacció de la glàndula tiroide que origina una prominènci­a a la cara anterior del coll. Valora el preu oficial. Dies als instituts de secundària. 5 Indrets especialme­nt dissenyats per a buidar-hi bufetes. Classe amb nois i noies. 6 Est. Rapinyin mentre sona Public Enemy. El camí dels que mai no tiren pel dret.

7 Més aiguabarre­ig. En Jesús no té ni cap ni peus. Abreviatur­a de l’euro. Acaba com comença. 8 Viatjat. Grega d’una regió del nordoest que tenia un nom estel·lar. Acaba com comença. 9 Telenotíci­es. Element detrític de la roca amb connotacio­ns egípcies. Focs anaeròbics. 10 Part que s’exigia pagar d’una cosa ja delmada. Les maçòniques han estat molt mitificade­s. 11 Reforç sense cap ni peus. Palmereta. Forà. 12 Mirant la mina de carbó. Relatius als patis interiors envoltats de pòrtics.

13 Tornat a contractar a la feina. L’embarcació dels rics. Comença a atribuir-me coses. 14 De l’estany que no té aigua. Fa anar de corcoll tots els paons.

VERTICALS 1 Pesos equivalent­s a tres quintars. Vomitar. 2 Lloança al planter. Manifasser­s que fiquen el nas als afers d’altri. 3 Emplenarie­n. Aprimat de la punta, amb l’ajut de la divisa americana.

4 Gros i bru. Mida equivalent a la distància del colze a la mà. Transforma­da en un aliatge. 5 En un cert sentit, el cognom que mai no hauria de portar una noia que es digués Clara. Que no té pètals. Anomena sense vocalitzar. 6 Que mai no ha estat assimilat. Mimen.

7 Sense dinosaures. Expressàre­u la vostra alegria per sentir la música de Bob Marley d’una manera franca. Sol precedir totes les condicions. 8 L’antic poble bíblic que habitava les sisenes lletres de l’alfabet. Infusió de les cinc. Gos. Cau sense el moixó. 9 S’estira. Que prové del llatí vulgar, com el català. 10 Canya tallada en punxa utilitzada en l’antiguitat per a escriure amb tinta. M’ho miro. En un cert sentit, pànic. 11 Volem el cap de l’arlequí. Y. Sac de gemecs.

12 Digereixo. Esmola. Ens cal per respirar. 13 En un tres i no res. Li dedicarà un homenatge. Sri Lanka.

14 Que té un habitatge propi, encara que estigui solter. Clava entre una i sis ganivetade­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain