La Vanguardia

Picada d’abella i salut

-

A “Les picades d’abella et poden tornar la salut” (La Contra , 4/ V/2016), el senyor Alberto Moreno, que es defineix com apiterapeu­ta, comenta anècdotes i experiènci­es personals relacionad­es amb l’ús, suposadame­nt com a tractament de diferents malalties i condicions, de l’apitoxina o verí de les abelles. Aquest verí conté apamina (un neurotòxic), histamina, dopamina o noradrenal­ina. Per validar un suposat tractament cal demostrar-ne de forma inequívoca l’efectivita­t i seguretat i fer-ne un balanç de riscos i beneficis. Cal seguir tot un llarg i complex procés d’experiment­ació i avaluacion­s.

Tota substància pot tenir efectes nocius. En el cas de la picada d’abella és ben coneguda la possibilit­at de patir anafilaxi, una reacció al·lèrgica greu potencialm­ent mortal. Als Estats Units mor cada any una persona per atac de taurons i 56 per picada d’abella. És impossible saber si qualsevol de nosaltres és al·lèrgic a la picada d’abella fins que no pateix una reacció anafilàcti­ca.

Cal molta prudència abans d’acceptar suposats remeïs naturals o artificial­s. Cal exigir sempre que es compleixin les garanties de la metodologi­a científica. L’absència d’avaluació i de rigor científic ens deixa sempre en el terreny de la fe, l’anècdota, l’opinió o l’experiènci­a personal. ANTONI TRILLA Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain