La Vanguardia

El Concurs més internacio­nal

-

Lluny queden els temps en què els castells se circumscri­vien al triangle format per Valls, Tarragona i Vilafranca del Penedès, l’anomenada “zona tradiciona­l” del fet casteller. Avui en dia les torres humanes s’alcen en diferents punts del planeta i no només pels cada cop més habituals viatges de les colles catalanes a l’estranger, sinó fonamental­ment per la consolidac­ió de diferents colles en capitals repartides per diferents continents. El XXVI Concurs de Castells, del al seu re ex d’aparador del món casteller, no serà aliè a aquesta nova realitat i comptarà per primera vegada amb la participac­ió de dues colles de fora de l’Estat i una diada prèvia amb altres quatre agrupacion­s internacio­nals.

Els xinesos Xiquets de Hangzhou actuaran com a colla convidada a la jornada del dissabte 1 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça. La de la colla asiàtica és una història ben curiosa: va néixer l’any 2010 a la colònia tèxtil Antex, situada a l’est del país, després que l’empresari Qian Anhua, responsabl­e de la companyia, s’hagués enamorat dels castells en un viatge a Catalunya l’any anterior i decidís importar-los a la seva terra com a activitat de lleure per ala seus treballado­rs. En només sis anys el fet casteller hi ha arrelat amb força i, sota la tutela permanent de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els xinesos ja han aconseguit un nivell notable i descarrega­r castells de vuit pisos. Aquesta progressió, retratada en el documental

El Jardí de les Flors del Presseguer emès aquesta primavera per TV3, els ha valgut la invitació excepciona­l per part de l’organitzac­ió.

L’any 2012 els de Hangzhou ja van trepitjar per primera vegada l’escenari del Concurs de Castells. En aquella ocasió van acompanyar els seus companys vallencs i van tenir el privilegi d’enlairar una petita actuació en solitari a l’arena tarragonin­a abans del brogit de la competició. Ara, però, actuaran amb la mateixa dinàmica que les altres dinou colles participan­ts dissabte: disposaran de cinc rondes per enlairar les seves construcci­ons i apareixera­n igualment a la classi cació nal depenent de la puntuació obtinguda.

També a Tarragona, però a la plaça de la Font, el mateix dissabte 1 d’octubre a les 12 h del migdia hi haurà una actuació castellera amb quatre agrupacion­s de fora de Catalunya: els Xiquets de Copenhague­n, els Castellers de París, els Castellers of London i els Castellers d’Andorra. L’actuació no forma part estrictame­nt del Concurs, però serà una diada paral·lela que permetrà conèixer de primera mà altres realitats castellers existents arreu d’Europa. En tots quatre casos les colles s’han format recentment i només els andorrans, per proximitat geogrà ca, participa habitualme­nt en el circuit d’actuacions ortodoxes. Pel que fa als danesos, els francesos i els britànics les iniciative­s castellere­s van sorgir dels catalans residents en cada ciutat, però avui ja compten amb integrants autòctons. La jornada constarà de dues rondes i pilars.

La primera colla estrangera a actuar al Concurs de Castells ho farà, però, demà diumenge 25 de setembre a la primera jornada del certamen, que té lloc a la plaça del Castell de Torredemba­rra. Es tracta dels Castellers del Riberal, que tenen la seu social a Baó, a la Catalunya Nord. L’entitat va néixer l’any 1995 amb l’objectiu de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes i, és en aquest context, que l’any següent van impulsar la creació d’una colla castellera i un grup de grallers. Després de més de 20 anys aquesta serà la primera vegada que els rossellone­sos participar­an al certamen, gràcies a la consolidac­ió d’estructure­s de la gamma alta de set, com el quatre de set amb l’agulla, que els ha atorgat un lloc destacat en el rànquing classi catori.

Aquesta dimensió internacio­nal per part de les colles actuants també tindrà el seu re ex en la presència dels mitjans de comunicaci­ó. En les últimes edicions el degoteig de periodiste­s d’altres països ha anat en augment. Ja al 2014 la BBC va enviar un equip a Tarragona per enregistra­r una part de la seva sèrie documental Forces of nature i les imatges captades per diferents agències de fotografie­s es van publicar a capçaleres arreu del món. L’interès encara és superior per a aquesta edició, i ja està con rmada la presència de Red Bull TV, que emetrà en anglès a través de les seves plataforme­s un ampli resum amb els millors moments de la jornada de diumenge a la Tarraco Arena Plaça. La televisió nacional xinesa CCTV també enviarà un equip de profession­als per seguir les evolucions dels Xiquets de Hangzhou, mentre que National Geographic TV se centrarà en el vessant més cientí c dels castells a l’hora d’enregistra­r imatges per a la seva nova sèrie documental, One strange rock.

 ?? Foto: David Oliete - Ajuntament de Tarragona ??
Foto: David Oliete - Ajuntament de Tarragona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain