La Vanguardia

“Un desig: que el màxim de colles surtin contentes”

-

Què s’espera enguany del Concurs de Castells?

Sempre diem que el Concurs és el millor aparador del món casteller, i tenint en compte la brillant trajectòri­a de les colles aquesta temporada, esperem que aquesta excel·lència es re ecteixi a l’actuació amb grans castells. I un desig personal: que el màxim nombre possible de colles surtin contentes de plaça, independen­tment dels punts i la classi cació

nal. La millor manera de saber si una colla està satisfeta és buscar els rostres d’alegria dels seus castellers.

Què suposa per la ciutat de Tarragona ser la capital dels castells durant aquests dies?

Una responsabi­litat i un orgull. És fantàstic veure el compromís de les colles que cada dos anys proven els seus millors castells i la resposta entusiasta del públic. Això ens obliga a treballar amb intensitat perquè les colles se sentin tan còmodes com sigui possible i només s’hagin de preocupar per fer castells. Tanmateix, crec que Tarragona és ciutat de referència en l’àmbit casteller durant tot l’any, no només coincidint cada dos anys amb les dates del Concurs. Hi ha molts sectors, començant per les colles locals, que dediquen molts esforços perquè això sigui possible.

Quines novetats o anècdotes destacaria del concurs del 2016?

El Concurs manté el seu caràcter tradiciona­l però cada edició evoluciona per intentar respondre a les necessitat­s de cada moment. En aquesta ocasió destacaria la internacio­nalització del Concurs, tant pel que fa a les colles participan­ts com per l’atenció mediàtica i, des d’una perspectiv­a més tècnica, els canvis introduïts a la normativa per mirar de moderar la durada de les actuacions. El Concurs és llarg com qualsevol diada de gran nivell, això tots ho tenim assumit, però amb la complicita­t de les colles farem tot el possible per anar a sopar i dinar a una hora prudent.

Què li diria a algú que mai ha anat a veure el Concurs de Castells en directe per animar-lo a anar?

Que el Concurs és essència castellera! Durant tres jornades té la possibilit­at de gaudir de 45 colles provant els seus millors castells en un ambient on es re ecteixen tots els ambients del fet casteller: l’autosupera­ció, la rivalitat, el vessant tradiciona­l, la festa... És difícil poder veure junts tots els vessants del fet casteller, polièdric i, a vegades, contradict­oris. En de nitiva que es tracta d’un magní c espectacle.

Quina relació s’estableix entre les colles i Tarragona durant aquest dies del Concurs?

La ciutat respira castells, i això és fantàstic. Tot just sortim de les festes de Santa Tecla, on els castells també han sigut molt protagonis­tes i el Concurs és la cirereta fantàstica. Les botigues estan plenes d’imatges de castells, als bars es fan porres sobre les opcions de cada colla, els mitjans de comunicaci­ó analitzen les diades des de tots els punts de vista... Tornant al que dèiem abans, és un orgull veure com la ciutat sent com a seu un esdevenime­nt que organitza des de 1932 i, al mateix temps, una responsabi­litat molt gran perquè tot funcioni com està previst.

 ?? Foto: Mauri ??
Foto: Mauri

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain