La Vanguardia

“El Concurs és un magnífic aparador”

-

Què suposa per a Tarragona el Concurs de Castells?

És una gran oportunita­t per situar Tarragona al món. El Concurs és un magnífic aparador per al món casteller i cada vegada hi ha més públic i mitjans que s’introdueix­en als castells a través de la cita de la Tarraco Arena Plaça. En aquesta ocasió hem rebut, directamen­t o a través del Patronat Municipal de Turisme, moltes peticions de gent de fora que vol viure els castells per primera vegada al Concurs. I un altre exemple, en aquest cas mediàtic: Red Bull TV està preparant un gran desplegame­nt per explicar el Concurs de Castells. I ho fa des de la seva línia de programes culturals, des dels quals enguany han explicat el Carnaval de Rio de Janeiro. Per tant, mitjans internacio­nals ens situen al mateix nivell d’esdevenime­nts de primeríssi­ma línia. De vegades està bé que gent de fora rati qui la importànci­a del que s’està fent.

Per què s’han convidat els xinesos Xiquets de Hangzhou?

És excepciona­l i fantàstic que a milers de quilòmetre­s d’aquí, en una cultura molt diferent a la nostra es facin castells tal com fa 200 anys que es fan a Catalunya. I a més a més fan castells de vuit pisos! Quan des de la Xina ens va arribar el seu oferiment es van estudiar totes aquestes singularit­ats i es va considerar una oportunita­t molt interessan­t. Al mateix temps, però, també vull deixar ben clar que es tracta d’una invitació excepciona­l, que no vol xar cap precedent en cap sentit. El que sí que és veritat és les colles castellere­s a l’estranger, com els Xiquets de Hangzhou i molts altres casos, són una realitat existent i que tot el món casteller haurà de debatre de quina manera les ha d’integrar en les seves estructure­s i dinàmiques.

El mateix dissabte del Concurs al matí ja hi haurà una mena de tast en forma d’actuació amb altres quatre colles estrangere­s...

Tenim molt clar que el Concurs de Castells no és una actuació aïllada que sorgeix i desapareix cada dos anys. En el marc de la Biennal hem potenciat que el Concurs tingui una coherència i una continuïta­t gairebé permanent. Fa dos anys, amb motiu de la 25a edició del certamen, vam apostar fort per reivindica­r la història del certamen i ara, tenint en compte la rellevànci­a d’aquest context internacio­nal, s’ha considerat oportú organitzar una actuació paral·lela amb quatre colles provinents de Londres, París, Copenhague­n i Andorra. El dissabte al matí ja hi ha molt ambient casteller a Tarragona i d’aquesta manera els a cionats disposaran d’una magní ca activitat per aplegar-se.

Quines altres actuacions es fan a la ciutat de Tarragona a favor del món casteller?

D’entrada tenim quatre colles que, cadascuna al seu nivell, es troben en bon estat de forma. Elles i els seus integrants són els principals artífexs del fet casteller a la ciutat. Des de l’Ajuntament ens toca donar suport a les colles, ajudar-les perquè puguin fer castells còmodament i col·laborar en la promoció del fet casteller. Per exemple: aquest 2016 s’inaugurarà el nou local dels Xiquets del Serrallo, àmpliament reivindica­t. O la diada castellera del primer diumenge de Santa Tecla s’ha consolidat amb poc més de deu anys, com una de les cites més importants de la temporada gràcies al compromís de les colles i a la bona organitzac­ió. I des del Patronat Municipal de Turisme també s’organitza Tarragona Ciutat de Castells, una iniciativa per explicar de manera didàctica i dedigna què són els castellers als visitants de fora. El compromís de Tarragona amb els castells és total i potser per això alguns diuen que Tarragona és la capital dels castells.

Per què s’ha promogut des del Concurs una campanya sobre el respecte al món casteller?

La rivalitat ha existit sempre al món casteller i la frontera entre una rivalitat sana i una rivalitat mal entesa de vegades és molt prima. En l’últim Concurs va haver-hi algunes actituds excepciona­ls que es van escapar del que és la tònica general de les actuacions. Per això hem plantejat una campanya en què els mateixos castellers recorden que conceptes com rivalitat, progrés i respecte estan molt relacionat­s i que són habituals i bene

ciosos per al món casteller.

Cronològic­ament, el Concurs comença el dia 25 de setembre a Torredemba­rra.Com és la relació entre les dues localitats?

Molt bona! Històricam­ent Torredemba­rra organitzav­a el Concurset, que aplegava aquelles colles que es quedaven fora de l’actuació de Tarragona. Quan, sota la direcció de l’expert casteller Josep Bargalló, es va fer aquest replanteja­ment del Concurs, estava clar que qualsevol creixement del Concurs havia de fer-se amb la collaborac­ió de Torredemba­rra. Fa dos anys es va celebrar la primera edició d’aquesta jornada torrenca que va anar molt bé ns que la pluja va obligar a suspendre-la a mitja diada. Enguany l’Ajuntament de Torredemba­rra, amb qui organitzem aquesta jornada del Concurs, ha fet un esforç per fer millores al pavelló de Sant Jordi, que s’ha habilitat com a espai alternatiu en cas de pluja. D’aquesta manera, les tres actuacions estan garantides independen­tment de les condicions meteorològ­iques.

Enguany hi haurà més colles que mai,45.És un objectiu buscat?

En aquesta edició es consolida el model de la Biennal, que proposa fer partícips de la gran festa dels castells una quarantena de colles repartides en tres jornades. Crec que el model funciona, amb un nivell casteller molt interessan­t en cada jornada i on es veuen reflectide­s diferents sensibilit­ats. Enguany, excepciona­lment a causa d’algunes invitacion­s, s’ha arribat a les 45, però l’objectiu del Concurs no és créixer desmesurad­ament.

Creu que és massa llarg el Concurs de Castells?

Les actuacions castellere­s de màxims són complicade­s de gestionar. La prova és l’última diada de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès, que es va acabar allargant prop de cinc hores. És difícil de trobar el punt d’equilibri entre la comoditat de l’espectador i el temps i l’esforç necessari per muntar grans castells. Enguany s’estrena un nou sistema de rondes, que hem batejat com a rondes encavalcad­es, que ha de permetre que la diada guanyi en agilitat i comoditat. En qualsevol cas s’ha de destacar la predisposi­ció de totes les colles per preparar les pinyes amb la màxima diligència, cosa no sempre fàcil.

Unes preguntes més personals: de quina colla és?

No he amagat que sóc seguidor d’una de les colles de la ciutat, la Jove de Tarragona, però tot bon aficionat casteller desitja el millor per a totes les colles en qualsevol diada. Com a alcalde estic molt content del nivell de les quatre colles de la ciutat i és un honor que totes les agrupacion­s provin al Concurs les seves millors construcci­ons, en la majoria de casos independen­tment del seu resultat

nal a la classi cació.

Quin és el seu pronòstic?

Normalment no em mullo en aquestes coses, però és que en aquest cas tampoc m’atreveixo a fer-ho. Només fa falta veure el desenvolup­ament de la temporada per veure que, a diferència d’anys anteriors, no hi ha un únic favorit. Només tinc clar que en aquesta ocasió, més que mai, els castells de gamma extra descarrega­ts seran fonamental­s per a la victòria.

És excepciona­l i fantàstic que a milers de quilòmetre­s d’aquí, en una cultura molt diferent a la nostra,es facin castells Es consolida el model de la Biennal,que proposa fer partícips una quarantena de colles repartides en tres jornades

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain