La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tingueren la sensació que ho havien retingut. Unitats d’intensitat elèctrica. 2 Ensinistra per a la feina. Sals de l’àcid oleic. El primer de tots. 3 Aquesta fa una remor de rondineta. Ens afebli fins al punt de témer el game over. 4 Fuma sense extremisme­s. Aquestes tenen dues peces. Les tres plantes centrals de l’hotel. 5 Voladissa que protegeix contra la pluja. Sis anglesos a la Capella Sixtina. Complement salarial o canal. 6 La més vibrant de l’alfabet. Fer-ho servir. Es marcís quan s’acosta Nadal. 7 Afirmacion­s provençals. Tastada com qui tasta melons i síndries. Rap escapçat. 8 A la part inferior d’un deu. Na Cruz a Hollywood. Maldestre. Res no és. 9 Feu mèrits. Decisió dictada per àrbitres de dret o d’equitat, als quals ha estat sotmès un afer. 10 Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el?lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. T’estimo només a Ponent. Començo a recuperar la memòria, que diuen a Mallorca. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Sol·licita amb fermesa. Relatiu a la musa que inspira l’Antònia. 12 Ens belluguem. Peça abric

que tragina el pastor poderós, és a dir, només el que pot. Tarima prosaica que és teva. 13 Acostumem. Submergir en un líquid una mica abrasiu perquè es vagi estovant. 14 Soca grossa i seca, destinada a ser cremada. Ho humitejaré tot com si hagués caigut rosada.

VERTICALS 1 Que indica la presència d’una substància blanca que s’acumula a la boca d’algunes persones, com una escumeta. Bastir una estructura militar.

2 Flaire que et mena a la ciutat eterna. Pren totes les mesures de control de qualitat. 3 En Benjamí sempre és positiu. Materies primeres d’ebenista. Verb que no vibra. 4 Proteccion­s. Caracterís­ticadedese­rt. 5 Instal·lat. Acumulacio­ns excessives de líquid en els espais interstici­als. 6 Est. L’arbre de RAC1 a Islàndia. Li preníem alguna cosa a algú amb una certa violència. Mos anaeròbic. 7 Les joves nihilistes de la família. Texans retallats per fer de bermudes. Principi actiu. Acaba com comença. 8 La trobareu damunt la tràquea, però no premeu gaire. Conjunt d’estris. 9 Mamem sense ajuntar els llavis. Permís temporal que un superior dóna a un inferior perquè aquest s’absenti de la seva jurisdicci­ó. Cartografi­ar. 10 Prestidigi­tadors a sou d’Apple. Xisclo als funerals. Comença a ocórrer. 11 Pota aneròbica sota la qual heu remenat un tap. Queia bé, agradava. Rebut. 12 L’aprimi de la punta perquè els cereals es facin pols. Me’l poso a la boca i l’humitejo, tot aspirant. Raresa d’ateu. 13 Vibració a l’alfabet. Agitem els ateus per aquesta planta herbàcia. Calcular l’edat del cavall del rellotger.

14 Afegits. Donaré obsequis a qui se’ls hagi guanyat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain