La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’element químic present a totes les pel·lis de l’oest. Girat. Capa, sobretot quan és de pintura.

2 L’enèsim element químic. S’aïrà. Un dels dos xaves pessimiste­s dels pantalons. 3 Circumstàn­cies que acaben de la pitjor manera possible. Bisbes a punt de deixar-se anar i dilatar-se.

4 L’hidrocarbu­r més cinematogr­àfic. Faré confiança en el pestell del revòlver. Alaba allò. 5 Vaig més enllà. Defequis. Centúria. 6 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. En major o menor grau, és la femella d’un plantígrad que domina el firmament. Causi nafres internes.

7 Sempre van per damunt dels reis, tot i els seus crits d’auxili. El mes més primaveral. Excolònia portuguesa oculta a la gola. 8 En un tres i no res. S’ho miri des de dalt estant. Comportame­nt excessiu envers el conductor d’un vehicle de transport públic. 9 Me’n mofo mentre l’esquivo. Ho faran amb la moral del contrari els experts en desmotivac­ió.

10 Cua sense capçalera. Desguassos de les aigües fètides d’una ciutat a un corrent natural d’aigua. Lady 501. 11 Dimiteix l’alcalde d’Oslo per irregulari­tats en

el sòl. Sol. Tros de carretera. 12 Peça que ens protegeix contra el fred. S’hi recreï a l’hora de l’excursió. Fluor. 13 Deixar de fer servir. Mescla de terpens obtinguts brillantme­nt per na Tere per tractament amb àcid sulfúric de l’oli de trementina. 14 Llenç blanc que el sacerdot es posa sobre les espatlles, sota l’alba, per celebrar els oficis divins. Pronunciar­às el nom de na Marguerite Duras. Precedeixe­n els altres abans d’Àtila. VERTICALS 1 Cedit en feu pel rei a un vassall. Roba de segona mà, o de segon cos.

2 Cotxe zeta bolcat pels manifestan­ts. En un cert sentit, la localitat argentina que incita al bot. Deixem sense sensibilit­at, com quan se’ns adorm una cama.

3 Mesura de whisky que demanem amb l’esperança que sigui ultrapassa­da pel seu consumidor. Organitzac­ió d’antediluvi­ans universals. Navegui d’una manera determinad­a cap a la mina.

4 Ràbia capital amb ressons irlandesos. Faç. Institut Universita­ri de Telecomuni­cacions. 5 Esperits que habiten els boscos. Bancs d’arena que es formen en l’embocadura d’un riu. 6 Segelli el passaport. Èsters de l’àcid salicílic. Principi administra­tiu. 7 Comença a oxigenar-se. Clou monovocàli­cament. De la matriu.

8 La malaltia que t’empeny al llatzeret. Piles. Res no és. 9 Temps mort al joc del bàsquet. Simuli la pluja. Aquesta és una inútil integral. 10 Punt directe. Mirant. Pales sense pa. 11 Que conté tal·li. Ser suficient. 12 Insegur, dit d’una manera més complicada. Expresseu la vostra hilaritat. 13 Assassino una exministra. Rou que cau cada matí damunt l’herba. Blanc i negre. 14 Veí de lorenesa. Lolites boscanes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain