La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esgarrapen. Els cafès que provoquen ganyotes. 2 Lliguem els caps de bestiar a la manera dels vaquers més hàbils. Rentada, també. 3 El primer de tots. Cerimònia reiterada. Frontera. 4 Senyor anglès amb qui no ens hauríem de canviar ni per tot l’or-del món. Li transferia una herència. Res no és.

5 Substància emprada com a adob del cutis, especialme­nt de la cara, per a embellir-la. Estudiós de l’Ars Magna. 6 S’acosta, baixa. Tingué coneixemen­t. Companys extraterre­stres dels uts. El centre de la urpa.

7 Cel una mica agitat. Allarga la durada del contracte. Passa sense nazis. 8 Sofre. Al final, l’estripi. Comença a crear-ho. Pagament que et fa tombar el cap. 9 La burla més saborosa. Amagatalls seculars d’amants i de gais. 10 Ens envolta el canell amb una certa bellesa. Ànode que fa vocalitzar. El primer de tots.

11 Rosego com un rosegador les sabates de gàngster de don Rodrigo. Anar sense vocalitzar. N’amarguem el caràcter. 12 En un cert sentit, predecesso­ra

Núm 10362 de l’esperança. Transpirar­ien. Xavier Grau Iniesta. 13 Que fa gep. Treballari­en a la rebotiga del pastisser. 14 Assenyalat pel dit del fiscal. Denominaci­ó genèrica de diversos òxids dobles de titani.

VERTICALS 1 Xisclaves com un coiot. Lluita diària de qui no combrega amb com s’han de fer les coses.

2 El cor d’en Carles. Impossibil­itat d’empassar oxigen. Contraban.

3 Vinya que s’enlaira. Que té una forma semblant a la de l’instrument de Neró. Al capdamunt de totes les butlletes. 4 Decidís perdre el cap per aquests vegetals. Plens de puces. 5 Tret al camp del Getafe. Preu, segons pressupost. Ho fa servir a la manera del país de Trump. 6 Imitador. L’adverbi que combat el mal. Antiga mesura de longitud, sobre mig metre. En un tres i no res. 7 Nitrogen. Al·liària. Vagarejo. 8 Gens intens. Foll. Bit en ple curtcircui­t.

9 En Capone. Terreny sense arbres ni arbusts. El transport més ràpid.

10 Afectada per una patologia. Ric que ja va néixer amb tots els possibles i no ha fet sinó viure’n. 11 Facis revifar el foc de la passió en el cor de l’egipci. Pànic. Raresa d’ateu. 12 Escombra feta de branques de ginesta que servia per netejar els carrers. Procreïn. 13 Gran Dama Índia. Ratlli el terra per establir la frontera amb un poble grec. Mar grega. 14 Dictador dels de l’antigor. Submergint.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain