La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Els fem fora de la residència. Resines que exsuden les incisions fetes al pi. 2 Coses que es fan molt de pressa. Ratlleu el terra tot fent frontera. 3 Ester Casals Martínez. Quan la fan, ja pensen en la trampa. Fer fora els ocellots ancians de l’esquerra caviar. 4 Practiqui una incisió i l’omple amb esmalt negre. Arribada al món en temps de Carmen Laforet. Infusió a l’anglesa.

5 Ho oferiria de franc. Que produeixen glans. 6 Iode. Avançaré per les aigües del mar. Rebut amb les bates retallades. 7 Pareixin familiars de cabrits. Boscos també coneguts com omedes. El besi quan perdi el cap. 8 Malmetent. Rams de flors. Sofre. 9 Si no camina, fa caminar. Que té un tacte sedós. Punt de l’esfera celeste diametralm­ent oposat al zenit, situat exactament sota els peus de l’observador. 10 Que està en el punt just que desitjàvem. Divisió entre religiosos. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 11 Quasi és cert. Transpirar. Que no se sap ni quan va començar ni fins on arribarà. 12 Residència

de la tercera edat. Llibres de segona mà. Preposició d’origen.

13 Mulla perquè no mira. Rebento. Llar d’acollida en situacions tempestuos­es. 14 Envileix santa Teresa. Socarraria a Damasc.

VERTICALS 1 Text afegit a una obra, que no en constituei­x una part essencial, i que pot ser extirpat. Mà de morter. 2 Malacostum­a. Camins sense retorn. Símbol de triomf. 3 Pot ser lingüístic­a o submarinis­ta. Posi els pèls de punta. 4 Crit d’alerta. La francesa més dolça. Lluís Ramis Llopis. 5 Mesura de capacitat per a grans i líquids, equivalent a 16 porrons. Invàlids. Dea decapitada.

6 El molí que no et deixa respirar. Dirigida cap a terra. Universita­t d’universita­ris bevedors. 7 Goseu amagar l’ou. Ama l’ordre alfabètic. Edictes del tsar. 8 As. Que no compensa l’esforç que s’hi posa. El pecat capital dels irlandesos. El primer de tots. 9 De tan alt no hi surt a la foto. En porten els bòlids de Fórmula I per aprofitar l’aerodinàmi­ca. Tres que fan trial. 10 Emprenyada i gairebé estirada. Les germanes que viuen més unides. 11 Dansa cortesana de ritme binari, temps lent i moviments pausats. Antiguitat vital. Ens fa fora dels cinemes amb elegància.

12 El sector de l’entretenim­ent, del qual aquestes paraules formen part, figura. Tipus de vent poetitzat d’una forma etèria. En un cert sentit, mal educat. 13 Sales d’exposició de talent escènic. Sigui cada cop menys dens. 14 Flotessis. Pressa insana.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain