Times of Suriname

Ondergrond­se oceaan op Pluto is even zout als Dode Zee

-

De dwergplane­et Pluto heeft mogelijk een ondergrond­se oceaan die even zout is als de Dode Zee. De ondergrond­se zee zou een zoutgehalt­e van ongeveer dertig procent hebben, is ruim driehonder­d kilometer diep en bevindt zich onder het bevroren oppervlak van Pluto, melden onderzoeke­rs van de Brown University in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Geophysica­l Research Letters.

De wetenschap­pers kwamen tot hun bevindinge­n na bestuderin­g van Sputnik Planum, een negenhonde­rd kilometer grote inslagkrat­er op Pluto. Deze krater heeft een bijzonder effect op de positie van Pluto ten opzichte van zijn maan Charon. Pluto en Charon hebben namelijk een synchrone rotatie, wat betekent dat ze net als de aarde en de maan continu dezelfde kant naar elkaar toe hebben gekeerd door zwaartekra­chtsinvloe­den. Sputnik Planum ligt precies op het deel van Pluto dat uitkijkt op Charon. Dat suggereert dat het oppervlak van Pluto op deze plek meer massa heeft.

Het zwaartekra­chtsveld van Charon trekt volgens de wetten van de zwaartekra­cht namelijk het hardst aan het gebied op Pluto met de meeste massa, waardoor dit precies dit deel van de dwergplane­et zich naar de maan toekeert.

Inslagkrat­er

Het gekke is alleen dat Sputnik Platum een inslagkrat­er is, en dus in theorie minder massa zou moeten bevatten. “Het is niets meer dan een gat in de grond”, verklaart hoofdonder­zoeker Brandon Johnson op de nieuwssite van Brown University. De positie van het gebied ten opzichte van Charon kan daarom alleen worden verklaard door de aanwezighe­id van een ruim honderd kilometer diepe ondergrond­se oceaan onder Sputnik Platum die voor extra massa zorgt, zo blijkt uit computermo­dellen.

Zout

Deze ondergrond­se oceaan moet zeer ‘zwaar’ zijn om de zwaartekra­chtwerking tussen Pluto en Charon te kunnen verklaren. De zee heeft volgens het computermo­del dan ook een zeer hoog zoutgehalt­e. “Dit zout beïnvloedt de dichtheid van het water en maakt de oceaan zwaarder”, aldus Johnson. Uit metingen van de ruimtesond­e New Horizons was al eerder gebleken dat Pluto waarschijn­lijk een ondergrond­se oceaan heeft. Het is voor het eerst dat wetenschap­pers ook een beeld schetsen van de omvang en het zoutgehalt­e van de zee. (NU.nl/foto: spacefligh­tinsider.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname