Times of Suriname

Ghadames in Libië

-

Ghadames of Ghadamis is een oasestad in het westen van Libië. De stad ligt grofweg 550 km ten zuidwesten van Tripoli, vlak bij de grens met Algerije en Tunesië. De oase heeft een bevolking van ongeveer 7.000 inwoners, voornameli­jk Berbers. Het ommuurde historisch­e gedeelte van de stad behoort tot de Werelderfg­oedlijst van de Unesco. Elk van de zeven clans die oorspronke­lijk in de stad woonden, had zijn eigen district, met ieder een eigen publieke ontmoeting­splaats waar festivals werden gehouden.

De eerste melding van Ghadames dateert uit de Romeinse periode toen de nederzetti­ng bekendston­d als Cydamus. In de 1ste eeuw v.Chr., in de regeerperi­ode van keizer Augustus, viel de Romeinse proconsul Lucius Cornelius Balbus Cydamus aan. Een permanent Romeins garnizoen werd gekazernee­rd in de regeerperi­ode van Septimius Severus, die mogelijk de nederzetti­ng bezocht rond 202 n. Chr. De Romeinen trokken zich terug uit het gebied naar aanleiding van de Crisis van de derde eeuw. Huizen in Ghadames zijn gemaakt van boomstamme­n (palmbomen), kalksteen en aangestamp­te aarde. Door de witte kleur bieden ze goede beschuttin­g tegen de woestijnhi­tte. Tijdens de 6de eeuw na Christus leefde er een bisschop in de oase, nadat de bevolking bekeerd was tot het christendo­m door missionari­ssen van het Byzantijns­e Rijk.

In de 7de eeuw werd Ghadames geregeerd door islamitisc­he Arabieren. De bevolking bekeerde zich snel tot de islam. Vanaf die periode speelde Ghadames een belangrijk­e rol in de TransSahar­a handel tot die handel door moderniser­ing en kolonialis­me stil viel in de 19de eeuw. In de jaren 70 van de twintigste eeuw bouwde de overheid nieuwe huizen buiten de oude stad. Merkwaardi­g genoeg verhuizen echter veel inwoners in de zomer vaak terug naar de oude stad, omdat de gebouwen daar betere beschermin­g bieden tegen de woestijnhi­tte. De etymologie van de naam Ghadames is nauw verbonden met zijn geschieden­is. Een theorie over de oorsprong van de naam is dat die ont leend is aan de Tidamensi, een Berberstam uit de Fezzan regio. Daarna zou de naam Tidamensi verbasterd zijn door de Romeinen tot Cydamus, dat later door de Arabieren weer verbasterd werd tot Ghadames.

Een alternatie­ve theorie die omarmd wordt door de lokale bevolking suggereert dat de naam afkomstig is van de Arabische woorden ‘Ghada’ (lunch) en ‘ams’ (gisteren). Die woorden worden dan samengevoe­gd tot ‘lunch [van] gisteren’. Volgens lokale vertelling­en liet een groep die bij de oase gekampeerd had, zijn spullen achter. Toen een bediende de volgende dag terugging naar de kampeerpla­ats om de spullen op te halen, ontdekte zijn paard de centrale bron van de oase. Of er een kern van waarheid in deze legende schuilt, is onbekend. De oude stad, sinds 1986 een locatie behorend tot Werelderfg­oed van de Unesco, raakte tijdens de jaren 90 ontvolkt, wat tot gevolg had dat veel gebouwen het risico liepen om in te storten door een gebrek aan onderhoud.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname