Times of Suriname

Zelfs tempels doelwit voor rovers

-

NICKERIE - Zelfs de tempels zijn niet meer veilig voor rovers. De 35-jarige Kishan B, bekend als ‘Para’, is aangehoude­n en in verzekerin­g gesteld voor diefstal in de tempel.

Gistermorg­en was de politie bezig met de surveillan­ce. Op gegeven moment zag zij Para op een fiets voorbijrij­den. Hij had iets gewikkeld in een deken achter op de fiets geplaatst. De politie vermoedde iets vreemds en zette de achtervolg­ing in. Para gooide de fiets op straat en ging in een bosschage. Hij werd aangehoude­n door de politie. Hij had een karaoke box gewikkeld in een laken. De box had hij gestolen uit de Shri Ram mandir. De voorzitter van deze tempel geeft aan dat het de vierde keer is dat er gestolen is bij de mandir (tempel). Para ontkent gestolen te hebben. Hij geeft aan de box gevonden te hebben onder een boom in de omgeving van de Cassaveweg. Vermoedeli­jk is ook de fiets afkomstig van diefstal. Hij kan de herkomst niet verklaren. Inspecteur van politie Mohani Ramnath geeft aan dat de politie bezig is met het onderzoek. AC “Het lab moet er zijn. Als het er niet is, dan mag je het vergeten. Je zult niet kunnen exporteren”, zegt hij over het opkrikken van de agrarische sector naar een toonaangev­ende factor in de regio.

De eerste steen legging voor het lab werd in maart 2014 gedaan en het zou volgens het uitgezette traject op 15 januari 2015 opgeleverd moeten worden. Gebrek aan financiële middelen heeft de afbouw echter bevroren en dit werkt stremmend op capaciteit­svergrotin­g van Surinames exportpote­ntie. President Desi Bouterse heeft tijdens zijn eerste regeerterm­ijn aangekondi­gd Suriname te willen maken tot de voedselsch­uur van de regio. Volgens de LVVministe­r gaat het om een zeer realistisc­he ambitie en de processen daartoe zijn reeds ingezet. Maar bij de samenlevin­g mag volgens hem, niet de indruk ontstaan dat dit doel binnen enkele jaren realiseerb­aar is. “Je kunt nooit binnen vijf of zes jaar voedselpro­ducent van de regio worden. Om dit te bereiken, heeft Suriname onder de huidige omstandigh­eden zeker twaalf jaar nodig. De wil om te produceren moet er ook zijn bij het volk”, zegt de bewindsman. Maar het Cluster Laboratori­um zal er ook moeten staan om de exportprod­ucten te toetsen op de internatio­naal verwachte standaarde­n. Dit proces loopt nog stroef. “U kent de financiële situatie in het land. Het ligt niet in mijn handen, maar we proberen van alles om over financiën te beschikken om het lab zo snel als mogelijk af te bouwen. We kijken ook naar het buitenland.”

Het niet opleveren van het lab is een bottleneck voor het tot volle wasdom krijgen van de export van agrarische producten. Op alle andere fronten wordt er volgens Algoe gewerkt. Het gaat dan om het trainen van landbouwer­s en het ter beschikkin­g stellen van plantmater­iaal van gewassen die internatio­naal veel gevraagd zijn. “Om voedselpro­ducent van de Caricom te worden, is een proces. Brazilië is zo groot geworden, maar dat gebeurde niet in een jaar. Brazilië heeft er zeker 23 jaar over gedaan. Wij kunnen dat in zeker twaalf jaar. Het Cluster Laboratori­um zal er echter ook moeten staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname