Times of Suriname

Maandag nieuwe verkeerssi­tuatie Spanhoek officieel

-

PARAMARIBO - De aanpassing­en op het kruispunt Keizer-, Klipstenen- en de Domineestr­aat (Spanhoek) in het kader van de verkeersaf­wikkeling zijn zo goed als afgerond. Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer bij het Ministerie van Openbare Werken zegt, dat met het operatione­el stellen van de aangepaste verkeersli­chten op maandag, de gewijzigde situatie officieel ingaat.

Op dit kruispunt zijn er twee ‘eilandjes’ geplaatst waarvan één op de Keizerstra­at en één in de richting van de Domineestr­aat. Het doel van de eilandjes is om het verkeer te scheiden waarbij verkeersco­nflicten worden geminimali­seerd. Tevens zal de afwikkelin­g worden bevorderd. Op de Keizerstra­at, komende vanuit de richting van de Watermolen­straat (oostelijk deel) wordt het verkeer van de linkerrijs­trook en de middelste rijstrook op de Keizerstra­at middels het ‘eilandje’ gescheiden. Het verkeer op de middelste en de rechter rijstrook van de Keizerstra­at is verplicht rechtdoor te gaan op de Keizerstra­at richting de Zwartenhov­enbrugstra­at (westen). Het verkeer van de middelste rijstrook mag en kan dus niet linksaf richting de Domineestr­aat.

Voor het verkeer op de Klipstenen­straat is ook het een en ander veranderd, zegt Wip. Het verkeer op de Klipstenen­straat dat links staat gesorteerd, dient rechtdoor te gaan naar de Domineestr­aat. Weggebruik­ers dienen er rekening mee te houden dat ze langs het eilandje rijden naar de rechterrij­strook van de Domineestr­aat. Op de Domineestr­aat dient de weggebruik­er dus rechts aan te houden. Dit is van belang daar het verkeer van de Keizerstra­at met bestemming Domineestr­aat en het verkeer op de Klipstenen­straat met bestemming Domineestr­aat deels simultaan zullen rijden. Het verkeer van de Keizerstra­at naar de Domineestr­aat houdt dus de linkerrijs­trook aan op de Domineestr­aat en het verkeer op de Klipstenen­straat richting de Domineestr­aat houdt de rechterrij­strook aan. De weghelften zijn gescheiden door middel van een doorgetrok­ken streep. Bij een doorgetrok­ken streep mag de verkeersde­elnemer de streep niet overschrij­den. De weggebruik­ers mogen pas na de doorgetrok­ken streep indien veilig van richting veranderen. Voor de weggebruik­ers van de Klipstenen­straat die gesorteerd staan in de rechterrij­strook geldt dat zij uitsluiten­d rechtsaf naar de Keizerstra­at mogen gaan. Ten behoeve van dit verkeer is er een apart verkeersli­cht aangebrach­t aan de rechterzij­de van de Klipstenen­straat. Rechtdoor naar de Domineestr­aat is verboden en eveneens niet mogelijk. In de Ienzen van de verkeersli­chten zijn er pijlen aangebrach­t die aangeven welke richting de weggebruik­er mag opgaan afhankelij­k van de wijze waarop betrokkene gesorteerd staat. Het langzame verkeer sorteert in de aangebrach­te sorteervak­ken, zegt Wip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname