Times of Suriname

Diepwaterk­oraal krijgt voedsel dankzij eigen kalkheuvel­s

-

Diep waterkoraa­lriffen groeien rond de toppen van kalkheuvel­s, die honderden meters boven de zeebodem uitsteken. Verre voorouders maakten deze heuvels, want ze bestaan uit dood koraal. De kalkheuvel­s beïnvloede­n zeestromen, waardoor er voedselrij­k water naar de koralen stroomt Slim!

Wanneer de kalkheuvel­s groeien, ontstaat er een sterke verticale zeestromin­g. Opgelost organisch materiaal – denk aan koolhydrat­en, vrije aminozuren en ureum – stromen hierdoor direct van het oppervlak naar de riffen. Op die manier houden de koraalriff­en hun eigen ecosysteem in stand. De ontdekking is gedaan door wetenschap­pers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de universite­iten van Aarhus en Galway. De resultaten zijn gepresente­erd in het wetenschap­pelijke vakblad SCIENTIfiC REPORTS.

De wetenschap­pers bouwden een model dat voedselstr­omen weergeeft in de Atlantisch­e Oceaan voor de kust van Ierland. Daar komen tot wel 300 meter hoge kalkheuvel­s voor. In vergelijki­ng: het grootste gebouw van Londen – The Shard – is 310 meter hoog. De Euromast is een kleintje naast een koraalheuv­el. Het puntje torent 185 meter boven Rotterdam uit. De koraalheuv­els zijn jammer genoeg niet te zien als je met een boot over de oceaan vaart, want de toppen van deze heuvels liggen alsnog 600 meter onder het wateropper­vlak.

Koralen zijn belangrijk­er dan je denkt. Ze kunnen namelijk helpen om het broeikasef­fect tegen te gaan. De stromingen zorgen ervoor dat koolstofdi­oxide van het oppervlak naar de bodem reist, waar koralen helpen om het gas af te breken.

Helaas zijn koraalriff­en wel kwetsbare ecosysteme­n. De kalkheuvel­s ontstaan niet zo maar en zijn het resultaat van langdurige processen. Door de opwarming van de atmosfeer neemt de gelaagdhei­d van de oceanen toe, waardoor de snelweg tussen zeeoppervl­ak en de diepzee mogelijk minder voedsel vervoert. Het resultaat is dat koralen verhongere­n.

De wetenschap­pers waarschuwe­n dat ook bodemberoe­rende vissers, waarbij bijvoorbee­ld een sleepnet over de bodem wordt gesleept. deze fragiele rifgemeens­chappen kunnen vernielen. (Scientias/foto: Corals and CORAL REEFS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname