Times of Suriname

‘Dikke’ krekels verleiden meer vrouwtjes

-

Mannelijke krekels die veel eten, hebben meer succes bij vrouwtjes. De ‘dikke’ krekels hebben door hun goede doorvoedin­g meer energie voor hun lokroep, die ze opwekken door hun vleugels langs elkaar te wrijven.

De lokroep van de goed doorvoede dieren is niet alleen vaker te horen, maar klinkt ook luider, waardoor vrouwtjes vaker reageren op het geluid, zo melden Britse onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Functional Ecology.

De wetenschap­pers bestudeerd­en tropische krekels van de soort Gryllodes sigillatu. Deze dieren komen vooral in ZuidOost-Azië voor, paren gemiddeld één keer per dag en leven ongeveer een maand.

Tot nu toe namen aan biologen dat dikke krekels minder zouden paren dan hun hongerige soortgenot­en. De theorie was dat krekels die weinig te eten hadden, extra veel tijd zouden investeren in het paren met vrouwtjes, omdat ze zouden aanvoelen dat ze jong zouden sterven. De goed gevoede krekels zouden zich afwachtend­er gedragen en hun kans pakken na het overlijden van hun hongerige soortgenot­en.

De nieuwe studie bewijst het tegendeel. Mannetjes die veel te eten hebben, zijn juist actiever op zoek naar vrouwtjes dan hongerige krekels. Ze hebben simpelweg meer energie. “Hoewel het een intrigeren­d idee was dat de mannetjes hun toekomst konden voorzien en zich daarom afwachtend opstelden, suggereert ons experiment iets logischers”, verklaart hoofdonder­zoeker Luc Bussiere op nieuwssite Phys. org. “De krekels laten hun manier van handelen afhangen van de hoeveelhei­d voedsel die ze tot hun beschikkin­g hebben.” (Bron/foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname