Times of Suriname

Dierenorga­nisaties smachten naar Wet Dierenwelz­ijn

-

PARAMARIBO – Gewapend met borden met leuzen als ‘Animals make me happy’ en ‘Stop dierenleed nu’, hebben de stichting Henk Abrahams, de stichting Dierenbesc­herming Suriname en de stichting Green Heritage Fund Suriname gisterenmi­ddag vanaf de Palmentuin een vreedzame protestloo­p gehouden om wederom aandacht te vragen voor de wet dierenwelz­ijn. De organisati­es willen een correcte en snelle behandelin­g van de wet in De Nationale Assemblee en een spoedige opstelling van de staatsbesl­uiten, zodat met de wet in de praktijk gewerkt kan worden.

Mariska Bemelmans, projectman­ager van de stichting Dierenbesc­herming Suriname, zegt dat er samengewer­kt moet worden aan een diervriend­elijk Suriname. Als het om dierwelzij­n gaat in Suriname, moet er volgens haar nog heel veel gebeuren. In 2010 is een commissie ingesteld voor de wet dierenwelz­ijn, twee jaar later werd een conceptwet aangeboden. In 2014 echter, weer twee jaar later, was er nog niets gebeurd met de conceptwet. De organisati­es gingen de straat op wat erin resulteerd­e dat de conceptwet tot een initiatief­wet is verheven. De Nationale Assemblee is nu, twee jaar later, bezig de wet voor te bereiden voor behandelin­g. “Wat er gaat gebeuren, weten we nog niet, dus we gaan niet te vroeg juichen.”

De wet moet volgens de dierenorga­nisaties nu echt komen en moet aspecten bevatten in het kader van dierenwelz­ijn en ook de implementa­tie van de wet moet een feit zijn. Daarvoor is de samenwerki­ng met, het Korps Politie Suriname en de districtsc­ommissaris­sen die de vergunning­en verstrekke­n voor de verkoop van dieren (petshops), nodig. “De wet op zichzelf zal geen dieren beschermen, het gaat om de uitvoering, de handhaving en de samenwerki­ng.”

Voor zij die dieren willen verkopen, moeten er richtlijne­n komen en wie niet voldoet, moet geen vergunning krijgen. Verder willen de organisati­es ook een goede samenwerki­ng met de politie. Als er sprake is van verwaarloz­ing en mishandeli­ng volgens de aankomende wet, dan moet er opgetreden worden. Het is tot nu toe, ondanks dat er wetsartike­len zijn waarmee er gewerkt kan worden, volgens Bemelmans moeizaam gebleken om de samenwerki­ng van de politie te krijgen. De organisati­es hopen dat met de wet hierin veranderin­g komt. Er vindt nog veel dierenleed en dierverwaa­rlozing plaats. Ook worden nog te veel dieren uit het wild als huisdier gehouden. Bemelmans zegt dat dagelijks gebeld wordt naar het asiel om gevallen van dierenleed door te geven. Er zijn gevallen waarbij personen hun dieren 1x24 uur aan een ketting houden, in weer en wind laten, of niet voorzien van voldoende voeding. Ook het dumpen van dieren is schering en inslag. Ook verkoop van dieren langs de weg stuit heel veel mensen tegen de borst. De dieren verkeren vaak in slechte conditie. Ze worden bij elkaar gepropt in kleine hokjes, of in de zon gehangen. Het zijn allemaal taferelen die aanduiden hoe slecht het gesteld is met dierenwelz­ijn in Suriname en de organisati­es willen spoedig veranderin­g daarin. “Dierenleed mag niet straffeloo­s blijven.”

MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname