Times of Suriname

Zuid-Korea vervolgt vertrouwel­inge president

-

ZUID-KOREA - Het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie vervolgt een vertrouwel­inge en twee voormalige medewerker­s van president Park Geun-hye wegens corruptie. Park wordt zelf verdacht van medeplicht­igheid maar heeft volgens justitie als president immuniteit onder de grondwet. Haar politieke toekomst is ongewis. De roep om aftreden wordt steeds luider in het land. De vriendin en vertrouwel­inge van Park, Choi Soon-sil, en een voormalige topmedewer­ker van de president worden verdacht van machtsmisb­ruik. Ze zouden tientallen bedrijven onder druk hebben gezet om geld te doneren aan twee stichtinge­n die werden gecontrole­erd door Choi. Die wervingsac­tie leverde ongeveer 60 miljoen euro op. Een andere voormalig assistent van Park moet ook voor de rechter verschijne­n. Hij zou vertrouwel­ijke regeringsd­ocumenten aan Choi hebben gegeven, bericht persbureau Yonhap. De twee verdachte medewerker­s stapten vorige maand al op. Hoewel Park niet kan worden vervolgd - dat is in ZuidKorea alleen mogelijk als er sprake is van hoogverraa­d kondigde justitie gisteren aan haar gangen wel na te blijven trekken. “Het speciale onderzoeks­team heeft op basis van tot dusver vergaarde bewijzen vastgestel­d dat de president in aanzienlij­ke mate betrokken is bij deze affaire’’, zei Lee Young-ryeol namens het OM in Seoul. De oppositie ziet dat als een uitgelezen kans Park, die zich al twee keer publiekeli­jk heeft verontschu­ldigd voor haar tekortkomi­ngen, tot aftreden te dwingen. Haar advocaat noemde het besluit van het OM door te gaan zeer teleurstel­lend. (De Telegraaf)

 ??  ?? Tienduizen­den demonstran­ten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul protesteer­den zaterdag tegen president Park Geun-hye. (NU.nl)
Tienduizen­den demonstran­ten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul protesteer­den zaterdag tegen president Park Geun-hye. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname