Times of Suriname

Paus sluit Heilige Deur

-

ITALIE - Paus Franciscus heeft gisteren de Porta Sancta gesloten, de Heilige Deur van de Sint-Pietersbas­iliek. Daarmee is een officieel einde gekomen aan het Jaar van de Barmhartig­heid. De RoomsKatho­lieke Kerk kent sinds het begin van de veertiende eeuw eens in de zoveel tijd een heilig jaar, bedoeld voor innerlijke vernieuwin­g en verdieping van de gelovigen. De paus riep in zijn wekelijkse mis op het Sint-Pietersple­in voor 70.000 aanwezigen, onder wie de zeventien nieuwe kardinalen die zaterdag werden geïnstalle­erd, op de deuren van verzoening en begenadigi­ng altijd open te houden, omdat het belangrijk is te weten hoe over het kwaad en meningsver­schillen kan worden heengestap­t om elk mogelijk pad van hoop in te slaan.

Het heilige jaar begon op 8 december 2015. In de voorbije maanden kwamen ongeveer 20 miljoen pelgrims naar Rome om door de geopende poort van de Sint-Pieter of van de andere basilieken naar binnen te gaan. Dat kon ook in kerken dichter bij huis. Franciscus constateer­de gedurende ‘zijn’ jaar veel goeds. Cuba en Paraguay gaven gehoor aan de pauselijke smeekbede gevangenen amnestie te verlenen en hij had een historisch­e ontmoeting met het hoofd van de Russisch Orthodoxe Kerk. Beide stromingen leefden bijna duizend jaar in onmin.

Er waren ook negatieve ontwikkeli­ngen. De oproepen tot een staakt-het-vuren in Syrië en vrede in Oekraïne haalden niets uit. In eigen kring rebelleerd­en vier conservati­eve kardinalen vorig week publiekeli­jk. Ze trokken de leer van Franciscus over familiekwe­sties in twijfel en beschuldig­den hem van het zaaien van verwarring over belangrijk­e morele onderwerpe­n. In Rome was er vooral teleurstel­ling bij de ondernemer­s. Hoteliers klaagden steen en been over de magere bezetting en tegenvalle­nde inkomsten. Het heilig jaar 2000 was veel beter.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Aartsbissc­hop Lavarias opende de ceremonie tot de opening van de Heilige Deur van Barmhartig­heid in de Fillipijne­n,13 december 2015. (rcasf.com)
Aartsbissc­hop Lavarias opende de ceremonie tot de opening van de Heilige Deur van Barmhartig­heid in de Fillipijne­n,13 december 2015. (rcasf.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname