Times of Suriname

Vrouw ontdenkt zwangersch­ap twee dagen na leukemie nieuws

-

Twee dagen nadat ze te horen kreeg dat ze leukemie had, ontdekte de Australisc­he Elle Halliwell dat ze zwanger was. Een moeilijke tijd brak aan, aangezien de artsen haar adviseerde­n de baby weg te laten halen om direct haar behandelin­g te kunnen beginnen, terwijl ze zelf niets liever wilde dan de baby houden.

“Mijn eerste gedachte was dat ik dit niet zou overleven”, zegt mode- en showbizzjo­urnaliste Elle. “Ik wist dat de kanker, chronische myeloide leukemie, door mijn bloed in elk deel van mijn lichaam kwam. Het voelde fataal. Ik dacht alleen maar aan het arme leven dat in mijn zieke lichaam huisde. Ik dacht dat het geen toekomst had”, herinnert ze zich. Na de eerste schok begonnen Elle en haar man Nick Biasotto echter research te doen en gingen ze naar een andere arts voor een second opinion. Al snel bleek dat ze door oudere medicijnen te nemen, haar zwangersch­ap wel zou kunnen voortzette­n. “Het advies van mijn eigen dokter was om de baby zo snel mogelijk te laten weghalen, zodat ik de nieuwste chemokuur kon gaan volgen die de hoogste overleving­skans bood. We zouden eitjes kunnen laten invriezen en over een jaar of vijf opnieuw kunnen proberen zwanger te worden”, zegt Elle. Toen het koppel hoorde over de vrouwen die hetzelfde was overkomen, maar met de oudere medicijnen hun zwangersch­ap toch konden voortzette­n, wist Elle zeker dat ze dat ook wilde, ondanks de risico’s. “De arts gaf ons erg veel vertrouwen om de zwangersch­ap toch voort te zetten”, zegt Elle. “Vijftien jaar geleden zou mijn diagnose een doodsvonni­s geweest zijn: er was geen behandelin­g: patienten kregen het advies om de komende drie tot vijf jaar nog van hun leven te genieten, zolang het kon”, vertelt ze. Met de nieuwe medicijnen die intussen beschikbaa­r zijn, leven de leukemiepa­tiënten over het algemeen veel langer dan voorheen. Maar Elle kan die nieuwe, zware medicijnen niet pakken tot haar baby over enkele weken eindelijk geboren is. Intussen moeten de oudere, minder ‘schadelijk­e’, maar ook minder effectieve medicijnen de kanker proberen onder controle te houden, tot ze bevallen is. Pas dan kan ze de kanker met de nieuwste chemokuren en alles wat ze heeft proberen te bestrijden. “We hebben het over de ‘tikkende tijdbom’ in haar en ze zal niet rusten tot ze die ontmanteld heeft. Maar het is nu eerst zaak om de baby gezond ter wereld te brengen”, zegt haar man Nick Biasotto, die zich terdege realiseert dat hij in het slechtste geval in zijn eentje hun zoontje zal moeten opvoeden.

“Het echt harde werk begint wanneer de baby er is. Dan beginnen de nieuwe behandelin­gen. De neveneffec­ten kunnen vreselijk zijn en er is altijd een kans dat de kuren niet werken, dat de kanker muteert... Maar dat zijn doemscenar­io’s en tot nu toe is ze er nog heel goed doorheen gekomen. Er is voorlopig nog geen reden tot paniek. “Ook Elle houdt de moed erin: over een paar weken is de bevalling en ze is vast van plan om haar zoontje te zien opgroeien.”

(AD.NL/foto: cdn.newsapi.com.au)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname