Times of Suriname

Rutte: ‘Wilders meet met twee maten’

-

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders “meet met twee maten” door zijn onbegrip voor de beveiligin­g van kandidaatK­amerlid Sylvana Simons. Dat vindt premier Mark Rutte, die Wilders gisteren om die reden een zielepiet noemde. Simons, actief voor de politieke beweging DENK, wordt sinds dinsdag beveiligd omdat ze ernstige bedreiging­en heeft ontvangen. Wilders twitterde dinsdagavo­nd dat “het allerbeste is dat mevrouw Simons tegen zichzelf in beschermin­g wordt genomen en DENK wordt opgeheven.” Rutte vindt het “onbegrijpe­lijk dat iemand die zelf beveiligd wordt en zegt te strijden voor het vrije woord vervolgens een andere partij oproept om zichzelf maar op te heffen.” “Dan ben je geen strijder voor het vrije woord.” De minister-president heeft geen spijt van zijn harde woorden over de uitspraken van Wilders over diens streven naar minder Marokkanen, waarover de PVV-leider een vonnis afwacht. Rutte staat naar eigen zeggen nog altijd achter die uitlatinge­n. De premier wil niet zeggen of hij vreest voor maatschapp­elijke onrust als de rechter Wilders schuldig bevindt. “Dan dreig ik me toch met de rechtspraa­k te bemoeien”, zei hij. De rechterlij­ke macht is nu eenmaal onafhankel­ijk, beklemtoon­de Rutte, zowel in het overgaan tot vervolging als in het wijzen van het vonnis. Hij pareerde daarmee een belangrijk verwijt van Wilders. Die beticht de politiek ervan dat zij een klimaat heeft geschapen waarin het Openbaar Ministerie niet anders kon dan hem vervolgen.

(De Telegraaf/foto: wordpress.

com)

 ??  ??
 ??  ?? De minister-president heeft geen spijt van zijn harde woorden over de uitspraken van Geert Wilders over diens streven naar minder Marokkanen.
De minister-president heeft geen spijt van zijn harde woorden over de uitspraken van Geert Wilders over diens streven naar minder Marokkanen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname