Times of Suriname

Strafeis tegen ex-minister Gilds in januari

-

Dubois zegt dat het Hof van Justitie deze zaak opnieuw heeft behandeld. De dagvaardin­g is getoetst en de zaak staat voor het houden van requisitoi­r door het Openbaar Ministerie. Hij verwacht dat de verdedigin­g, nadat de strafeis is gepresente­erd, ietwat tijd zal krijgen om de pleidooi voor te bereiden. Gilds wordt verdacht van overtredin­g van de Wet Money Laundering en dat hij heeft geprobeerd invloed uit te oefenen op een getuige. Hij ontkent zich aan beide strafbare feiten schuldig te hebben gemaakt. Volgens de ex-minister heeft hij nimmer geld aangenomen van een ander om dat te gebruiken voor witwasprak­tijken. Ook beweert hij geen invloed te hebben aangewend om anderen geld te laten witwassen. Er is wel een architect thuis bij Gilds betaald, maar Gilds wist niet van tevoren over deze betaling. De architect was thuis bij Gilds om een probleem te bekijken. Toen degene die moest betalen dit wist, stemde hij met de architect af om het geld voor hem thuis bij de ex-minister te brengen. Gilds kent beide mannen, maar was niet van tevoren op de hoogte van de betaling.

Dubois zegt dat het in principe gaat om een afspraak tussen beide mannen buiten Gilds om. De kantonrech­ter had Gilds veroordeel­d tot een jaar gevangenis­straf, waarna hij gelijk hoger beroep aantekende. De verdedigin­g deed het verzoek tot de voorlopige invrijheid­stelling van de man bij het hof, dat het verzoek honoreerde. Gilds heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. Dubois zegt dat de verdedigin­g ervan overtuigd is dat er niet genoeg gronden zijn om tot een veroordeli­ng van de man te komen. WJ Vanuit de coalitie is met afschuw gereageerd op de informatie verschaft door de minister. Zij wil geen details kwijt over de ondernemer. Oppositiep­arlementar­iër Krishna Mathoera (VHP) vindt de informatie die is gegeven door de minister in strijd met de waarheid. Zij zoekt dit achter de onervarenh­eid die de bewindsvro­uw nog zou kunnen hebben op Justitie en Politie. “Ik had liever dat de minister zich beter had laten informeren dan informatie geven die niet op waarheid berust”, zegt de oppositiep­arlementar­iër.

Het flitspalen­project is volgens haar conform de regels uitgevoerd middels een openbare aanbestedi­ng waarbij het bedrijf Infinity de licentie kreeg. Zij roept minister Van Dijk-Silos op om, indien de deal niet in het

PARAMARIBO - De strafzaak tegen ex-minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie is gisteren uitgesteld. Zijn advocaat Murwin Dubois zegt dat zijn cliënt ziek is. Verder werd hem gemeld dat de president van de hofkamer die de zaak behandelt, Cynthia Valstein-Montnor, heeft laten melden dat zij ziek is. Gisteren zou de strafeis worden gepresente­erd tegen Gilds, maar dat zal nu in januari gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname