Times of Suriname

Oud-chirurg Tom Price mag Obamacare gaan ontleden

-

VS - Donald Trump draagt Tom Price voor als minister van Volksgezon­dheid. Met zijn keuze voor de Afgevaardi­gde uit Atlanta, die vroeger orthopedis­ch chirurg was, maakt de aankomende president van de Verenigde Staten duidelijk dat het hem menens is met het afschaffen - of in elk geval ingrijpend veranderen van Obamacare.

Price is een geducht Republikei­ns tegenstand­er van de zorgverzek­eringswet die vertrekken­d president Barack Obama in 2010 onderteken­de. Al voordat de wet een feit werd, kwam de oud-chirurg met alternatie­ven. Daarmee onderschei­dde hij zich van veel andere Republikei­nen, die net als hij fel tegen de huidige wet waren, maar ook niet goed wisten hoe het dan wel moet. Tijdens de campagne heeft Trump gezegd dat hij minder bemoeienis van de federale overheid wil en meer controle voor de staten. Hoewel hij eerst voor complete afschaffin­g pleitte, hintte Trump er na een ontmoeting met Obama op dat hij delen van de wet toch wil behouden. Het hervormen van de gezondheid­szorg geldt als een van de belangrijk­ste binnenland­se successen van Obama’s presidents­chap. Sinds de invoering van Obamacare daalde het aantal onverzeker­de Amerikanen van zo’n 49 miljoen tot 29 miljoen. Maar de Republikei­nen gruwen van de overheidsd­wang. Price pleitte in zijn eerdere voorstelle­n voor een systeem waarin belastingv­oordelen en speciale spaarreken­ingen voor zorg een belangrijk­e rol spelen.

Als minister zal Price nauw samenwerke­n met Seema Verma, die leiding gaat geven aan Medicare en Medicaid, de twee belangrijk­ste gezondheid­szorgprogr­amma’s. Verma heeft ervaring met de bureaucrat­ische kant van de zorg. In de staat Indiana adviseerde ze gouverneur Mike Pence, de aanstaande vicepresid­ent.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname