Times of Suriname

Nieuwe generatie SkyActiv debuteert in volgende Mazda 3

-

Mazda is nog lang niet klaar met de verbrandin­gsmotor. De huidige motoren zijn niet alleen op papier zuinig, maar ook in de praktijk. Toch moet de nieuwe generatie SkyActiv-motor nog een stuk zuiniger worden. De motor zal zijn debuut maken in de Mazda 3.

Geen kleine turbomotor­en en ook geen accupakket, maar juist een compleet doorontwik­kelde atmosferis­che benzinemot­or. Mazda houdt ook bij de nieuwe generatie SkyActiv-motoren bij dezelfde formule: een hoge compressie, een relatief groot slagvolume en een laag verbruik. De nieuwe generatie motoren moet daar nog een schepje bovenop doen. De nieuwe motor moet ongeveer dertig procent efficiënte­r worden dan voorheen, een fors streven.

Mazda gebruikt geen bougies meer voor de nieuwe motor, maar wil met een hoge druk voor ontsteking zorgen. De techniek is grotendeel­s vergelijkb­aar met die van een dieselmoto­r. Zo is de verbrandin­g een stuk efficiënte­r en dat heeft weer positieve gevolgen voor het verbruik en de uitstoot. De nieuwe motor moet debuteren in de nieuwe Mazda 3, die in 2018 op het programma staat. Die auto moet op een liter benzine dertig kilometer kunnen rijden. Oftewel zo’n 3,3 liter per 100 kilometer verbruiken. Daarmee zou de nieuwe Mazda 3 tot de top van zijn klasse gaan behoren.

Mazda mag dan vasthouden aan de verbrandin­gsmotor, het merk werkt in de achtergron­d wel aan een volledig elektrisch­e auto. Over twee jaar moeten we die auto voor het eerst gaan zien. In de jaren erna moeten ook andere modellen eraan geloven en zullen er ook plug-in hybrides van Mazda verschijne­n.

Nee, de zanger van Aerosmith zit niet in grote geldnood en gezien zijn kapsel zal hij ook weinig moeite hebben met de rijwind in de open hypercar. Toch doet Tyler zijn Hennessey Venom GT Spyder van de hand. De Hennesey van Tyler is de vijfde die er ooit gebouwd is, van de twaalf stuks en ook de allereerst­e Spyder. Een sprintje naar 100 km/h doet de auto in 2,8 tellen en in 14,5 seconden tik je niet de 320 kilometer per uur aan. Dan kun je het gaspedaal nog even vasthouden, want de auto haalt officieel een topsnelhei­d van 427,6 kilometer per uur. Daarmee is het de snelste straatlega­le open sportwagen ter wereld.

Tyler heeft zijn Hennessey Venom GT Spyder laten voorzien van een aantal kleine wijziginge­n. Zo is een van zijn tatoeages op een stuk leer tussen de stoelen in geplaatst. Verder – zoals het hoort bij een rockster – is het audiosyste­em onder handen genomen, zodat je nu Aerosmith ook op vol volume kunt draaien. De opbrengst van de auto gaat niet naar Tyler zelf, maar naar zijn stichting Janie’s Fund. De stichting helpt slachtoffe­rs van kindermisb­ruik. Komende vrijdag (20 januari) gaat de auto onder de hamer. (De Telegraaf/ Foto: Business Wire)

 ??  ??
 ??  ?? (De Telegraaf/ Foto: carguide.ph)
(De Telegraaf/ Foto: carguide.ph)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname