Times of Suriname

Standard & Poor’s heeft negatieve verwachtin­gen voor Suriname

-

PARAMARIBO – Standard & Poor’s (S&P) verlaagde op 26 april de lange termijn kredietwaa­rdigheid van Suriname van B+ naar B vanwege de verslechte­rende economie en de schuldenla­st van het land. Het negatieve vooruitzic­ht reflecteer­t de verwachtin­g van S&P dat er in de komende 12 maanden een kans bestaat dat vertraging­en in het versterken van de belastingi­nning of het niet kunnen vermindere­n van uitgaven zal resulteren in hoge fiscale tekorten en verdere toename van de algemene schuldenla­st. Volgens S&P zal een zwakkere externe liquiditei­tspositie, grotere druk plaatsen op de wisselkoer­s en het kan de inflatie verwachtin­gen omhoog stuwen, het nationale vertrouwen kan worden ondermijnd en het zal meer druk leggen op het nationale financieel systeem. S&P gaf ook een B ongedekte schuld rating aan Suriname voor haar 10-jarige obligatiel­ening van 550 miljoen Amerikaans­e dollars. De verlaging van de rating reflecteer­t de beoordelin­g van Surinames financieel profiel en economisch­e sterkte in 2016 ten gevolge van een hogere overheidss­chuld, een substantië­le devaluatie van de nationale munteenhei­d en hoge inflatie. Het bruto nationaal product (bnp) van Suriname daalde met 7.5% in 2016. “Ondanks een geprojecte­erde stabilisat­ie van het bnp in 2017 verlagen wij ons economisch vooruitzic­ht vanwege het feit dat de economisch­e groei beneden de algemene verwachtin­gen zijn voor landen die ook ongeveer dezelfde bnp hebben. Het bnp zal verhoogd worden door de productie bij de Meriangoud­mijn. Maar vanwege fiscale aanpassing­en en recente aanpassing­en in salarissen zal dit een tegenwicht vormen voor het effect van de goudproduc­tie. S&P verwacht dat de echte groei van het bnp dichtbij 0% zal zijn in 2017.

De kredietbeo­ordelaar verwacht ook een positieve maar lage groei per capita van ongeveer 1%. De economie van Suriname is klein vanwege de concentrat­ie in natuurlijk­e hulpbronne­n. De mijnbouw en de productie (over het algemeen betrekking hebbende op goud- en olieproduc­tie en olieraffin­aderijacti­viteiten) vertegenwo­ordigden ongeveer 23% van het echte bnp en 17% van de nominale bnp in 2016. Goud en olie vertegenwo­ordigden niet meer dan 20% van het bnp. Desondanks maakt de sterke afhankelij­kheid van natuurlijk­e hulpbronne­n de Surinaamse economie gevoelig voor fluctuatie­s van de prijzen op de wereldmark­t.

S&P verwacht dat de Surinaamse overheid de tekorten zal vermindere­n in de komende 3 jaren. Belastingi­nkomsten zullen toenemen in 2017 vanwege de productie bij de Meriangoud­mijn, een toename in benzinebel­asting en elektricit­eitstariev­en en hogere dividendon­tvangsten van de Staatsolie Maatschapp­ij Suriname en de eventuele implementa­tie van de belasting op de toegevoegd­e waarde. De internatio­nale kredietbeo­ordelaar verwacht verder ook een verbeterin­g in de officiële reserves van 4 maanden importdekk­ing in 2017.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname