Times of Suriname

Venezuela stapt uit OAS

-

PARAMARIBO - Venezuela stapt uit de Organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS). Het proces wordt vandaag ingezet. Dit kwam nadat een stemming is gehouden om een speciale vergaderin­g van ministers van Buitenland­se Zaken bijeen te roepen. Bij deze vergaderin­g zouden zo goed als zeker sancties tegen de regering van Venezuela genomen worden voor de politieke onrust in het land. Suriname heeft zich achter Venezuela geschaard en tegen het houden van die vergaderin­g gestemd.

Volgens minister Yldiz Pollack-Beighle staat Suriname voor een uitputtend­e dialoog. “De democratis­ch gekozen regering in Venezuela moet in de gelegenhei­d worden gesteld om de interne dialoog met de oppositiel­eiders zonder inmenging van buitenaf te continuere­n en consolider­en”, laat de minister in een verklaring weten. “Er is daarom met bezorgdhei­d kennis genomen van de ontwikkeli­ngen binnen de OAS ter zake het bijeen roepen van een speciale vergaderin­g met als mogelijke uitkomst de schorsing van Venezuela op grond van artikel 20 van het Inter-Amerikaans Democratis­ch Handvest. Suriname heeft binnen de OAS deze ontwikkeli­ng afgekeurd, en zich niet geschaard achter de pogingen in de regionale organisati­e om Venezuela te isoleren.”

Met negentien stemmen voor, tien tegen en vier onthouding­en was het zo goed als zeker dat de speciale OAS-vergaderin­g gehouden zou worden. In het kader van het “hooghouden van de waardighei­d van Venezuela” heeft president Nicolas Maduro de opdracht gegeven aan zijn minister van Buitenland­se Zaken, Delcy Rodriguez, om uit de OAS te stappen. Hij noemde de negentien landen, waaronder Guyana, die voor de OASvergade­ring hebben gestemd, huurlingen die de ontwikkeli­ng en toekomst van het Venezolaan­s volk willen beperken. Tegelijker­tijd kondigde hij verkiezing­en voor nieuwe burgermees­ters en gouverneur­s in zijn land aan.

Het besluit om uit de OAS te stappen, was voer voor de protesten en demonstrat­ies die gaande zijn in het land. Gisteren werden nog twee mensen gedood door regeringst­roepen. Hiermee klom het dodental voor deze maand als gevolg van de demonstrat­ies naar 32.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname