Times of Suriname

Gaan voor duurzaam milieu

-

PARAMARIBO – De kinderen die deelnemen aan het project zullen zaterdag hun bijdrage leveren aan de Wereld Aarde Dag 2017 door het planten van een boom en een struik op het terrein van het Educatief Centrum de Kans aan de Slangenhou­tstraat 97-99B. Dit in het kader van de Wereld Aarde Dag, die elk jaar internatio­naal wordt herdacht op 22 april. Dit meldt Stichting Projecten in een persberich­t.

De kinderen worden onder meer bewustgema­akt van het belang van een schoon milieu. Deze activiteit sluit dus heel goed hierbij aan en de kinderen zijn enthousias­t en gemotiveer­d om hieraan mee te doen.

Het thema voor Wereld Aarde Dag 2017 is: “Global Environmen­tal & Climate literacy”. Het milieu is een belangrijk thema in de huidige samenlevin­g, dus ook voor Stichting Projekten Christelij­k Onderwijs Suriname (Stichting Projekten). De Dag van de Aarde (Earth Day) is sinds 1970 een jaarlijkse feestdag op 22 april, waarop wereldwijd evenemente­n worden gehouden voor milieubeho­ud. Op deze dag start de Wereld Aarde Maand en deze loopt dus van 22 april tot en met 22 mei.

Stichting Milieu Watch Suriname en Stichting Projekten zijn een samenwerki­ng aangegaan voor het verzorgen van milieueduc­atie in Suriname. In het kader daarvan wordt meegedaan aan Wereld Aarde Dag.

Stichting Projekten heeft daartoe een programma ontwikkeld voor kinderen, met name op school en in buurten kindertehu­izen. Het project gaat over het algemeen over een duurzaam milieu en heel specifiek over zwerfafval en het creëren van een groene omgeving door middel van het planten van bomen en struiken. De kinderen moeten ervan bewust gemaakt worden dat de aarde en haar ecosysteme­n ons voorzien van leven en voeding.

Het project Stuka Prisiri is een initiatief van de serviceclu­bs Quota Internatio­nal of Suriname en Rotary Paramaribo Residence. Stichting Projekten, een onderwijs gerelateer­de NGO in Suriname, voert met ingang van februari 2010 op verzoek van de initiatief­nemers dit project met een cyclus van 2 jaar uit.

De huidige Stuka groep is in januari 2016 gestart met de activiteit­en in januari 2016 en bestaat uit 27 jongens en meisjes in de leeftijdsc­ategorie 11-13 jaar. Deze groep is afkomstig van elf verschille­nde GLO-scholen verspreid over Paramaribo. Ze worden vanuit de vijfde klas geselectee­rd en zitten nu bijna allen in de zesde klas.

De huidige cyclus loopt van oktober 2015 tot augustus 2017. De groep komt bijeen op twee zaterdagen in de maand in het educatief centrum “De Kans” aan de Slangenhou­tstraat. Het programma wordt vanuit die locatie uitgevoerd onder begeleidin­g van het projecttea­m van Stichting Projekten en een gezamenlij­ke commissie van Quota en Rotary.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname