Times of Suriname

“Als ik moest aftreden moet Bouterse dat ook”

-

PARAMARIBO - Oppositiep­artij Pertjajah Luhur (PL) komt als eerste met een reactie op de strafeis van 20 jaar tegen Desi Bouterse, die momenteel president van het land is. “Als ik moest aftreden voor de verdachtma­kingen rond seksueel molest, dan moet hij dat ook”, zegt PLvoorzitt­er Paul Somohardjo. “Ik ben vrijgespro­ken in die zaak, maar toch ben ik afgetreden toen ik verdacht werd. Ook ex-minister Gilds is afgetreden toen hij verdacht werd en ex-minister Balesar. De president moet dan ook aftreden, zodat het recht zijn beloop heeft.” Volgens de voormalige minister van Sociale Zaken heeft de toenmalige oppositie, geleid door de Nationale Democratis­che Partij, ook hard geroepen om zijn aftreden toen hij verdacht werd van seksueel molest. In het proces tegen Bouterse is het punt van een strafeis nu gepasseerd en daarom ziet Somohardjo dat het nu hoog tijd is dat de verdachte het presidents­chap ter beschikkin­g stelt.

De PL zit de komende dagen met haar juristen om de tafel om na te gaan hoe Bouterse gedwongen kan worden om afstand te doen van het presidents­chap. “Het is inderdaad een strafeis, maar geloof je echt dat het komt tot een vrijspraak?”, is de retorische vraag van de oppositiel­eider die als eerste pleitte voor amnestie voor Bouterse in het 8 Decemberst­rafproces en ook meewerkte aan de wijziging van de Amnestiewe­t. Somohardjo zegt nu spijt te hebben dat hij daaraan heeft meegewerkt, omdat hij geen gedragsver­andering bij de president merkt. “Hij toont geen berouw en gaat door met het onderdrukk­en van het volk”, is de ongezouten kritiek van Somohardjo.

Naar Times of Suriname verneemt, zijn ook de andere oppositiep­artijen de laatste ontwikkeli­ngen in het meest spraakmake­nde strafproce­s in de geschieden­is van Suriname aan het analyseren, om vervolgens daar een verklaring over te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname