Times of Suriname

Ruim 16 procent van vmbo’ers stroomt na examen door naar havo

-

AMSTERDAM - Zo’n 16 procent van de vmbo-leerlingen stroomt na het behalen van het diploma door naar de havo. Tussen vmbo-scholen bestaan grote verschille­n als het gaat om hoeveel kinderen naar de havo doorstrome­n.

Dit blijkt uit een analyse van de NOS, op basis van gegevens van 764 middelbare scholen.

Zo blijkt dat er scholen zijn waar ruim de helft van de leerlingen doorstroom­t. In een enkel geval zelfs driekwart. Maar er blijken ook tientallen scholen te zijn waar na het eindexamen niet één vmbo’er verdergaat op de havo. Leerlingen op scholengem­eenschappe­n (17 procent) stromen gemiddeld iets vaker door naar havo dan leerlingen van scholen die alleen vmbo aanbieden (ruim 11 procent). Verreweg de meeste vmbo’ers, meer dan 80 procent, gaan na hun eindexamen naar het mbo. Een kleine groep verlaat het onderwijs en gaat bijvoorbee­ld werken of neemt een tussenjaar. De verschille­n tussen scholen onderling ontstaan doordat sommige scholen barrières opwerpen voor vmbo’ers die willen doorstrome­n. Dan wordt bijvoorbee­ld een 6,8 als gemiddeld eindexamen­cijfer geëist. Het kabinet heeft vorig jaar bepaald dat aanvullend­e eisen vanaf het schooljaar 2019-2020 niet meer mogelijk zijn, zodat vmbo’ers makkelijke­r kunnen doorstrome­n. Voorwaarde is dat leerlingen op het vmbo zeven vakken volgen, in plaats van de gebruikeli­jke zes.

(NU.nl/Foto: NOS)

 ??  ?? De verschille­n tussen scholen onderling ontstaan doordat sommige scholen barrières opwerpen voor vmbo’ers die willen doorstrome­n.
De verschille­n tussen scholen onderling ontstaan doordat sommige scholen barrières opwerpen voor vmbo’ers die willen doorstrome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname