Times of Suriname

([TRA GELG VOOR REISKOSTEN VAN $PSTERGAPSE LERAREN

-

AMSTE5DAM - De gemeente maakt 300.000 euro extra vrij voor reiskosten van leraren. Veel is het niet, maar het levert wel het gewenste effect op. Sommige leraren trekken terug naar de stad.

Het reiskosten­budget stijgt dit schooljaar van 400.000 naar 700.000 euro. Hiermee moeten 1257 leraren in Amsterdam - van basisschoo­l tot middelbare school of speciaal onderwijs - extra reiskosten­vergoeding krijgen boven op waar ze via hun cao recht op hebben. Dat is hard nodig omdat het lerarentek­ort in de stad steeds nijpender wordt - in het basisonder­wijs kampen scholen al een tijd met onvervulde vacatures, wat kan oplopen tot een tekort tot 400 fte in 2020. Daarbij komt dat woningen onbetaalba­ar worden voor leraren en zij daarom kiezen voor wonen buiten de stad. De verhoging komt boven op een verdubbeli­ng uit oktober toen het college al van 200.000 naar 400.000 euro ging. De vraag bleef desondanks groter dan het beschikbar­e geld. Daarom is besloten nog eens 300.000 euro uit te trekken. In de cao is vastgelegd dat leraren tot 60 euro per jaar krijgen aan reiskosten­vergoeding. De gemeente doet daar tot 2000 euro per jaar bij.

Via hun cao krijgen leraren niet meer dan 80 euro per maand terug. De gemeente vult dat nu aan met minimaal 500 euro en maximaal 2000 euro per leraar per schooljaar voor reizen per ov of auto. Wel moet een docent meer dan 20 kilometer van zijn of haar werk wonen.

Naast het vergoeden van de reiskosten is ook gekeken naar parkeerple­kken voor leraren. De beschikbar­e 2000 parkeerver­gunningen voor maat- schappelij­ke functies mogen worden herverdeel­d - al geven leraren desgevraag­d aan nog geen oplossing te hebben voor hun parkeerpro­blemen.

Voor sommige leerkracht­en is de maatregel een motivatie om in Amsterdam te blijven lesgeven. Suzanne Pang Atjok (34) ging voor de zomervakan­tie weg als juf bij Montessori­school Steigereil­and, maar keert in februari terug.

Docenten kunnen een extra vergoeding voor reiskosten krijgen als zij meer dan 20 kilometer van hun werk wonen. Ze woont in Wieringerw­erf, vlak onder de Afsluitdij­k, 62 kilometer rijden.

“Ik woonde eerst in Amsterdam, omdat ik gebruik kon maken van de speciale woonregeli­ng voor leraren, verpleegku­ndigen en politieage­nten. Maar toen ik een gezin kreeg, ben ik teruggegaa­n naar het dorp waar ik vandaan kom.”

Omdat ze haar baan zo leuk vond, is ze in Amsterdam blijven werken, maar het kostte haar bijna 300 euro per maand aan reis- en benzinekos­ten - inclusief soms 1,5 uur in de file - waarvan ze maximaal 80 euro terugkreeg.

“Eerst was dat nog wel op te brengen, maar nu ik twee kleine kinderen heb, kan ik dat geld beter voor iets anders gebruiken.” Ze stapte dit schooljaar over naar een school in Schagen. Nu de gemeente een tegemoetko­ming instelt, heeft ze meteen weer gesollicit­eerd bij haar oude school. Ze hoopt wel dat de vergoeding blijft. “Toen ik acht jaar geleden begon, woonde 10 procent van mijn collega’s buiten de stad, inmiddels is dat een derde. Je gaat al snel iets anders zoeken als je alle reiskosten zelf moet betalen.” (Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname