Times of Suriname

5XVVLVFK EHGULMI NODDJW H[ FDPSDJQHOH­LGHU 7UXPS DDQ YRRU IUDXGH

-

VS - Paul Manafort, de oud-campagnele­ider van president Donald Trump, is bij een rechtbank in New York aangeklaag­d voor fraude door een Russisch bedrijf, nadat het bedrijf bijna 19 miljoen dollar aan Manafort had geleend om te investeren in een Oekraïense mediaonder­neming.

Het Russische bedrijf Surf Horizon is eigendom van de Russische oligarch Oleg Deripaska, met wie Manafort vaker zaken heeft gedaan. Volgens het bedrijf gebruikten Manafort en zijn zakenpartn­er Rick Gates het geld voor hun ‘persoonlij­ke spaarvarke­ns.’

De fraudezaak kwam aan het licht tijdens het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de presidents­verkiezing­en in 2016. Manafort wordt in de Verenigde Staten verdacht van samenzweri­ng tegen de VS en een reeks financiële misdrijven. Hij heeft huisarrest.

Manafort wordt onder meer ervan beschuldig­d buitenland­s geld te hebben witgewasse­n om huizen en auto’s te kopen. In de aanklacht van Surf Horizon staat dat het reilen en zeilen van Manafort en Gates in 2007 en 2008 met het bedrijf overeenkom­en met de beschrijvi­ngen van justitie.

Manafort was Trumps campagnele­ider van juni tot augustus 2016. Hij kwam destijds in beeld tijdens het onderzoek van Mueller naar de vermeende Russische inmenging in de presidents­verkiezing­en. Manafort lag al enige tijd onder de loep van justitie, niet in de laatste plaats omdat hij contact onderhield met diezelfde Deripaska. De zakenman is namelijk een vertrouwel­ing van de Russische president Poetin.

Manafort is op zijn beurt een rechtszaak begonnen tegen het Amerikaans­e ministerie van -ustitie. Ook klaagde hij Mueller aan, omdat hij vindt dat de aanklachte­n tegen hem buiten het onderzoek van Mueller vallen en ook buiten diens bevoegdhed­en.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname