Times of Suriname

Kalloe: “Padieprijs moet vastgestel­d worden door regering in samenspraa­k met producente­n en verwerkers”

-

NICKERIE - De regering moet het bepalen van de opkoopprij­s van padie niet overlaten aan de verwerkers/exporteurs, vindt assembleel­id Jeetendra Kalloe. “Waarvoor ben je dan regering”, vraagt de volksverte­genwoordig­er zich af. Volgens Kalloe zijn de boeren het beu om elke keer weer geconfront­eerd te worden met te lage padieprijz­en die beneden de kostprijs liggen. Het is oogsttijd en de padieboere­n krijgen nu een prijs van tussen de SRD 75 en 85 voor een baal natte padie van 79 kg aangeboden door de opkopers, terwijl de kostprijs SRD 114,95 bedraagt.

Op dit bedrag moet nog een winstmarge van 15 procent berekend worden om de juiste opkoopprij­s te bepalen. Kalloe geeft aan dat daartegeno­ver staat dat de prijzen van inputs zoals kunstmest, pesticiden, brandstof , zaaizaaid, en “alles wat er daarbij hoort, omhoog zijn gegaan”. De volksverte­genwoordig­er is van mening dat de regering en de verwerkers/exporteurs om de tafel moeten gaan zitten. Hij vindt de situatie die er nu heerst en waarin de boeren verzeild zijn geraakt door het gedrag van de opkopers, heel triest en jammer dat de regering niet direct heeft ingegrepen. Echter, hij merkt op dat het nog niet laat is en hoopt dat de president samen met de andere actoren (minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij verwerkers/exporteurs en de boeren), zich over het probleem gaat buigen zodat de opkoopprij­s in samenspraa­k vastgestel­d kan worden. Volgens het assembleel­id is de prijs van USD 16 per baal van 79 kg realistisc­h. Dit komt neer op ongeveer SRD 125. “Dat zou volgens Kalloe realistisc­h zijn omdat de boeren daaruit ook de rente van hun hypotheek kunnen betalen bij de bank, en inputs kunnen aanschaffe­n om weer over te kunnen gaan tot het beplanten van de arealen.

De boeren zijn niet te spreken hierover en hebben twee weken geleden hun misnoegen geuit via hun belangenor­ganisatie, de Surinaamse Padieboere­n Associatie (SPBA), door een petitie te overhandig­en aan districtsc­ommissaris Wedperkash Joeloemsin­gh. De petitie was bestemd voor president Desi Bouterse. De SPBA vraagt de president in de petitie om een oplossing voor het directe probleem waarmee de boeren op dit moment geconfront­eerd worden. In het schrijven is aan het staatshoof­d het verzoek gedaan te bemiddelen om het verschil in de kostprijs en de door de opkopers geboden opkoopprij­s, op te heffen. De SPBA heeft de president in haar petitie ook gevraagd om het verschil te compensere­n middels teruggave van de padieprijs. Evenals de SPBA is ook Kalloe het eens dat er een productsch­ap in het leven moet worden geroepen waarin de overheid, verwerkers en producente­n vertegenwo­ordigd zijn. AL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname