Times of Suriname

Frankrijk kondigt 14 dagen quarantain­e af voor iedereen die vanuit Spanje het land binnenkomt als reactie op besluit Spaanse regering

-

FRANKRIJK - Frankrijk zal een 14-daagse quarantain­e opleggen aan reizigers die het grondgebie­d vanuit Spanje binnenkome­n, melden bronnen binnen het Elysée. Parijs heeft deze maatregel ingevoerd na een gelijkaard­ig besluit van de Spaanse regering. Madrid legt een 14-daagse quarantain­e op aan alle personen die uit het buitenland komen, ook aan degenen met de Spaanse nationalit­eit. Het is een beslissing die slecht is aangekomen bij de Franse regering omdat ze is genomen zonder overleg met Frankrijk en andere lidstaten uit de Schengenzo­ne, klinkt het.

“We kunnen ons niet voorstelle­n dat de doorgang van de ene naar de andere kant (van de grens) gemakkelij­ker is dan andersom”, legden dezelfde bronnen uit, die specificee­rden dat het geen kwestie van discrimina­tie is, maar van ‘wederkerig­heid’. Spanjaarde­n die momenteel in Frankrijk wonen, zullen ook worden getroffen door de quarantain­e die door de regering van premier Sanchez is aangekondi­gd als ze om werkgerela­teerde of familiale redenen naar Spanje reizen. Enkel grensarbei­ders vallen niet onder de maatregel.

Frankrijk had nochtans een paar dagen geleden aangekondi­gd dat het geen quarantain­e zou opleggen aan al degenen die uit een ander Schengenla­nd of uit het Verenigd Koninkrijk het land zouden binnenkome­n. Maar nu zal er dus wel een quarantain­e opgelegd worden aan reizigers uit Spanje, zolang het besluit van de Spaanse regering van kracht blijft. De grens tussen Frankrijk en Spanje is momenteel niet gesloten, maar er worden sinds 16 maart wel controles uitgevoerd aan de landsgrenz­en.

De Spaanse regering gaat die quarantain­emaatregel de volgende weken mogelijk wel schrappen, maar alleen als het virus beter onder controle is. De autoriteit­en willen daarbij dan wel kijken naar de gezondheid­stoestand in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. De noodtoesta­nd is nog tot 7 juni van kracht.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname