Times of Suriname

Noord- en Zuid-Korea schenden wapenstils­tand na geweerscho­ten op 3 mei

-

NOORD-KOREA - Noorden Zuid-Korea hebben allebei de wapenstils­tand uit 1953 geschonden bij een vuurgevech­t op 3 mei in de gedemilita­riseerde zone tussen de twee landen. Dat zegt het commando van de Verenigde Naties (UNC).

Volgens een UNCwoordvo­erder was het onmogelijk om te bepalen of Noord-Korea met opzet een Zuid-Koreaanse wachtpost onder vuur had genomen. Wat wel zeker is, is dat beide partijen zonder toelating wapens hebben afgevuurd. De woordvoerd­er stelde ook dat Noord-Korea geen antwoord gaf op herhaalde vragen naar informatie over het incident. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

Zuid-Korea schoot richting Noord-Korea en stuurde een waarschuwi­ngsboodsch­ap uit nadat de NoordKorea­nen het vuur openden. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo zei kort na het incident dat de schoten uit het noorden wellicht ‘per ongeluk’ waren afgevuurd.

Noord- en Zuid-Korea zijn nog steeds technisch in oorlog met elkaar sinds de wapenstils­tand die de Koreaanse oorlog in 1953 beëindigde. In tegenstell­ing tot zijn naam is de gedemilita­riseerde zone, die het schiereila­nd in twee staten verdeelt, een van de meest versterkte plaatsen op aarde. De zone is ongeveer 4 kilometer breed en zowat 250 kilometer lang. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname