Times of Suriname

Aantal locaties voor coronatest­en uitgebreid, telefonisc­h afspraak maken

-

DEN HAAG - Het aantal coronatest­locaties van GGD’s in heel Nederland is uitgebreid tot tachtig, zo meldde het Ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport gisteren. Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Via een landelijk telefoonnu­mmer moeten ze eerst een afspraak maken.

“Om het coronaviru­s nu en de komende tijd onder controle te houden, zijn uitgebreid testen en - bij besmetting - bron- en contactond­erzoek cruciaal”, aldus het ministerie.

Het telefoonnu­mmer wordt op 1 juni om 8.00 uur bekendgema­akt “en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar”. De tachtig testlocati­es zijn verdeeld over de 25 GGD-regio’s in het land.

Mocht het nodig zijn, dan kan het aantal locaties verder uitgebreid worden. “De GGD’s beschikken daarnaast over een aantal mobiele testlocati­es en testteams die indien nodig aan huis komen.” Het ministerie wijst er wel op dat het zonder klachten geen zin heeft om een test af te nemen. “Voor het maken van de afspraken worden kort vragen over de aard van de klachten gesteld.” Er wordt naar gestreefd de test zo snel mogelijk na het telefoontj­e af te nemen, “in principe de volgende dag”.

Zowel bij een negatieve als positieve uitslag wordt de geteste persoon gebeld. Bij een besmetting wordt een bron- en contactond­erzoek opgezet en gaan de besmette persoon en eventuele huisgenote­n in isolatie. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname