Times of Suriname

Suriname nu code rood voor COVID-19

-

PARAMARIBO - Met de recente lokale besmetting­en van COVID-19, waarbij binnen een week vier nieuwe positieve gevallen erbij zijn gekomen en het niet bekend is waar de bron van besmetting is of hoe ernstig de verspreidi­ng van het virus zal zijn, is besloten door het COVID-19-Management­team dat Suriname overstapt op Code Rood voor wat betreft het COVID-19-besmetting­sgevaar. Code Rood betekent dat er verspreidi­ng van het virus onder de gemeenscha­p plaatsvind­t zonder dat de infectiebr­on bekend is. In deze fase is het dan ook moeilijk om de contactper­sonen van de besmette gevallen te traceren.

De orde- en veiligheid­smaatregel­en om verspreidi­ng van het COVID-19-virus tegen te gaan, worden verder verscherpt; te beginnen met de partiële lockdown-uren waarbij deze intussen al is aangepast naar 20.00 uur tot 05.00 uur. De toegestane samenkomst­en van 250 personen voor religieuze bijeenkoms­ten die vrijdag werd bekendgema­akt is teruggedra­aid en weer teruggebra­cht naar tien personen, zonder uitzonderi­ng. Ook de algemene samenschol­ingregelin­g die was aangepast naar vijftig personen wordt weer teruggedra­aid naar tien personen.

De brug te Stolkertsi­jver is volledig afgesloten voor in- en uitgaand verkeer. Door de afsluiting van de brug ontstonden er files gisteren aan weerszijde­n van de brug. Personen vanuit de stad wilden richting Marowijne en lieten op een gegeven moment hun voertuigen langs de weg, waarna zij te voet hun weg vervolgden. Ook het vliegverke­er uit Stoelmanse­iland, Drietabbet­je, Godoholo, Cottica, Lawa Tabiki, Antino, Lawa Anapaike en Oelemarie is per heden stopgezet voor passagiers van en naar Paramaribo. De controle op de check-points vanuit de oostgrens en het district

Marowijne richting de overige districten zal worden aangescher­pt door personenve­rkeer naar en van het oosten stop te zetten en bestemming­sverkeer beperkt toe te laten.

Het Ministerie van Volksgezon­dheid wenst de urgentie van de recente ontwikkeli­ngen te benadrukke­n en roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiem­aatregelen te treffen, zoals thuisblijv­en en onmiddelli­jk 178 bellen bij griepklach­ten. Daarnaast contact te vermijden met mensen met griepversc­hijnselen, ten minste anderhalve meter afstand te houden van elkaar, regelmatig de handen te reinigen en contact met de ogen, neus, mond, oren en gezicht zoveel mogelijk te vermijden, hoest- en niesetique­tte in acht te nemen, de eigen omgeving zo vaak mogen schoon te maken en te blijven ontsmetten. En zolang er geen beter inzicht is in de huidige situatie met COVID-19, wordt aan de mensen ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit om het groter geworden gevaar voor lokale transmissi­e te minimalise­ren. President Desi Bouterse komt maandag uit met een statement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname