Times of Suriname

Revolution­aire wet pakt armoede aan in Spanje: basisinkom­en tot 1.015 euro voor 2,3 miljoen mensen

-

SPANJE - Het is voor Spanje een nieuwe pijler in het stelsel van sociale zekerheid: een ‘minimaal leefinkome­n’, vanaf 1 juni beschikbaa­r voor huishouden­s die geen of zeer weinig inkomsten hebben. De Spaanse regering voerde de regeling in recordtemp­o in, nu steeds meer gezinnen in armoede vervallen als gevolg van de coronacris­is.

“Dit is een gigantisch­e stap in de strijd tegen de ongelijkhe­id in ons land”, verklaarde María Jesús Montero, minister van Belastinge­n en lid van de sociaal-democratis­che PSOE, na afloop van de ministerra­ad. “Duizenden Spaanse families konden niet langer wachten”, voegde minister Pablo Iglesias van de Podemos-partij eraan toe.

Tot nu toe bestond er in Spanje een wirwar aan bijstandsr­egelingen, met bedragen die van regio tot regio sterk verschilde­n. Een landelijke regeling was een van de pronkstukk­en in het regeerakko­ord dat de socialisti­sche PSOE en het activistis­che Podemos begin dit jaar sloten. De bedoeling was om het ‘minimaal leefinkome­n’ in de loop van de komende jaren in te voeren, doordacht en weloverwog­en.

Het liep anders. Spanje werd zwaar getroffen door de coronapand­emie. De regering kondigde een strikte lockdown af, waardoor de economie abrupt tot stilstand kwam. Onmiddelli­jk werd de precaire situatie waarin veel Spanjaarde­n (en immigrante­n) leven pijnlijk zichtbaar: overal in het land ontstonden colas de hambre, hongerrije­n, van mensen die de dagelijkse boodschapp­en niet meer konden betalen. De Spaanse regering besloot het basisinkom­en zo snel mogelijk in te voeren. Ook de rechtse oppositie steunt het voorstel nu in grote lijnen, al vindt ze dat de nadruk meer zou moeten liggen op het zoeken naar werk.

Voor de nieuwe uitkering komen in totaal 2,3 miljoen mensen (850 duizend huishouden­s) in aanmerking. Het ministerie van Sociale Zekerheid onderschei­dt veertien groepen: een alleenstaa­nde heeft recht op minimaal 462 euro per maand, voor een huishouden met minstens vijf gezinslede­n kan dat bedrag oplopen tot 1.015 euro. In totaal is met het leefinkome­n een bedrag van 3 miljard euro gemoeid. Volgens de minister van Sociale Zekerheid, José

Luis Escrivá, komt Spanje met die uitgavenpo­st in de buurt van het Europese gemiddelde. Als iemand werkt, maar weinig verdient, vult de staat zijn loon aan tot op het niveau van het basisinkom­en, of zelfs iets meer. De regering hoopt op die manier zwartwerke­n te ontmoedige­n.

Tegelijker­tijd lijkt uit de regeling een zeker vertrouwen in de oprechthei­d van de Spanjaarde­n te spreken. Pablo Iglesias beloofde dat lange dwalingen door ‘bureaucrat­ische labyrinten’ verleden tijd zijn. Het aanvragen van de uitkering kan gemakkelij­k online. Wie zijn inkomen dit jaar is kwijtgeraa­kt, door corona, kan dat simpelweg doorgeven, en wordt achteraf gecontrole­erd.

Het leefinkome­n moet gezinnen in staat stellen waardig te leven en armoede te bestrijden, aldus Iglesias. “Daar hoort ook bij dat je af en toe met je kinderen naar de bioscoop kunt.” Tegelijker­tijd is hij ervan overtuigd dat Spanje als geheel profiteert: dit geld komt volgens hem uiteindeli­jk ten goede aan de consumptie, waardoor de economie sneller herstelt.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname