Times of Suriname

PAHO-directeur Etienne: sleutels voor beheersing COVID-19-pandemie belangrijk

-

PARAMARIBO – De directeur van de Pan American Health Organizati­on (PAHO), Carissa F. Etienne, zegt dat het handhaven van sociale afstandsma­atregelen, het verbeteren van het toezicht en het versterken van de gezondheid­ssystemen de drie sleutels zijn om de COVID-19- pandemie in de Amerika’s te beheersen.

Afgelopen week waren er wereldwijd 732.000 nieuwe gevallen, en hiervan waren er meer dan 250.000 nieuwe gevallen in LatijnsAme­rikaanse landen, “een ernstige zorg die als een clarionopr­oep zou moeten dienen om onze inspanning­en te verdubbele­n”, zei Etienne op een persconfer­entie. “De situatie waarmee we worden geconfront­eerd is nijpend, maar niet uitzichtlo­os - zolang onze aanpak van het bestrijden van het virus is gebaseerd op solidarite­it. We moeten samenwerke­n, middelen delen en de bewezen strategieë­n toepassen die we ondertusse­n hebben geleerd.” “De Amerika’s, een regio met enorme ongelijkhe­den, wordt geconfront­eerd met gelijktijd­ige gezondheid­s-, economisch­e en sociale noodsituat­ies, als gevolg van de pandemie, die in combinatie moet worden aangepakt om COVID-19 te stoppen”, zegt ze. Deze noodsituat­ies omvatten een sterk stijgend aantal gevallen, overbelast­e economieen en kwetsbare groepen met een groter risico, zoals de inheemse bevolking, migranten en mensen met chronische ziekten.

“We zijn een regio met ondergefin­ancierde, zwakke volksgezon­dheidszorg­systemen die worstelen met veel meer dan COVID-19. We hebben te maken met malaria, mazelen, knokkelkoo­rts en vele andere ziekten”, aldus de directeur van de PAHO. “Dit betekent, dat we vooral vastberade­n en aanpasbaar moeten zijn aan de unieke omstandigh­eden van onze zeer diverse regio. En we mogen niet vergeten dat niet alle landen, steden en gemeenscha­ppen op dezelfde manier worden getroffen. ”

Belangrijk­ste lessen uit de pandemie over sociale afstand zijn: wees voorzichti­g. Open niet te snel, anders riskeert u een heroplevin­g van COVID-19 die het voordeel dat u de afgelopen maanden hebt behaald, zou kunnen opheffen. Overweeg een geografisc­he benadering voor vergrendel­ing en openstelli­ng gebaseerd op de transmissi­e in specifieke toepasbare locaties, zegt ze. “Sociale afstanden vertragen de overdracht, zodat gezondheid­sdiensten vermoedeli­jke gevallen kunnen testen, contacten kunnen opsporen en patiënten kunnen behandelen en isoleren.”

Over surveillan­ce merkte Etienne op: “Hoewel de testcapaci­teit niet perfect is, hebben vrijwel alle plaatsen in de regio voldoende gegevens om te tracen en te monitoren waar het virus zich verspreidt. Dit moet de drijfveer zijn van onze besluitvor­ming. Het zal ons ook helpen ons beter te richten op broodnodig­e maatregele­n voor sociale steun. Gebruik gegevens voor een response op maat, bescherm kwetsbare gemeenscha­ppen en richt uw inspanning­en op nieuwe infecties. Preventiev­e inspanning­en zijn effectieve­r wanneer ze worden geïnformee­rd door surveillan­ces.

De reactie op de pandemie hangt af van het feit of gezondheid­swerkers veilig en gezond zijn, en de levering van persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen (PBM) moet blijven stromen naarmate de gevallen toenemen, zegt Dr. Etienne. “Gezondheid­swerkers riskeren hun leven om het onze te redden, en ze hebben onze steun nu meer dan ooit nodig. We hebben een traditie van panamerika­nisme - ons leidende licht sinds de oprichting van PAHO in 1902 - die ons heeft geholpen talrijke uitbraken te overwinnen.” Door samen te werken, “zijn landen sterker in hun reactie als ze van elkaar kunnen leren, middelen en expertise kunnen bundelen en kunnen putten uit de nieuwste gegevens en onze constante steun”, voegde Etienne toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname