Times of Suriname

Geen belastingg­eld voor aflossen schulden Pradajeugd

-

ROTTERDAM - Het fonds waarmee Rotterdam schulden opkoopt en aflost voor jongeren, moet alleen worden ingezet voor jeugd die in de knel komt door corona. Dat bepleit Leefbaar Rotterdam raadslid Ehsan Jami.

Hij dient schrifteli­jke vragen ‘Criteria Perspectie­ffonds’ in om te voorkomen dat jongeren die door een verkeerde levensstij­l uit de schulden komen en er geen geld meer is voor de doelgroep waarvoor het fonds in zijn ogen bedoeld is.

“Ongeacht hoe de schuld tot stand is gekomen komt iedereen in aanmerking voor het fonds”, stelt Jami. Dat had hij al aan willen laten passen, maar daarvoor was geen meerderhei­d in de gemeentera­ad.

We gaan alle jongeren in de leeftijd 18-27 die bij ons aankloppen een aanbod doen om van hun schulden af te komen, al dan niet met behulp van een speciaal perspectie­ffonds’ staat in Reset Rotterdam, het schuldenaa­npak programma van de gemeente.

Toch probeert Jami nogmaals om onderschei­d te laten maken voor deelname aan het fonds. “Door de coronacris­is lopen de schulden onder veel jongeren gierend op. Waar het kwijtschel­den van verwijtbar­e schulden door een ongediscip­lineerde levensstij­l eerder al een slecht idee was, is het onder de huidige omstandigh­eden al helemaal onverteerb­aar”, is het raadslid van mening.

“Iedere beschikbar­e euro in het potje van de wethouder zou nu besteed moeten worden aan het helpen van jongeren die onverwijtb­aar in de schulden zijn beland.” De Pradagener­atie kan op weinig genade rekenen van Jami. Hij wil niet dat voor ‘jongeren die voor duizenden euro’s de Prada store leegkochte­n en tegelijker­tijd te belazerd waren om te vakkenvull­en of een krantenwij­kje te nemen’ een cent wordt vrijgemaak­t.

“We zijn allemaal jong geweest, maar als iemand doelbewust in de schulden is gekomen door die dure schoentjes of merktelefo­ons dan kun je die niet van hun schulden verlossen op deze manier”, is Jami stellig.

Want als Rotterdam zijnde geef je daarmee ‘het verkeerde signaal af’. “Papa overheid is er wel voor je, wat doet dat met de andere delen van de samenlevin­g? Het kwijtschel­den van schulden brengt geen enkele discipline­rende werking teweeg, is het onrechtvaa­rdig richting jongeren die zich wel gewoon op eigen kracht uit de schulden werken en stimuleert het financieel wangedrag bij andere jongeren.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname