Times of Suriname

Rampzalige toeslagena­ffaire sleept voort

-

DEN HAAG - De gedupeerde ouders in de toeslagena­ffaire moeten ruimhartig gecompense­erd worden, zonder te veel procedurel­e struikelbl­okken. Dat zegt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.

Die oproep doet Van Zuthpen woensdag tijdens een gesprek met de Tweede Kamer. Onder de nieuwe staatssecr­etaris Alexandra van Huffelen (Financiën) is een begin gemaakt met het compensere­n van gedupeerde ouders. Maar die ouders zijn inmiddels gefrustree­rd omdat ze toch weer langer moeten wachten op duidelijkh­eid, en in sommige gevallen ook zelf weer in actie moeten komen omdat ze niet automatisc­h in aanmerking komen voor een schadeverg­oeding.

Dat zint ook ombudsman Van Zutphen niet: “Ik snap dat er ‘stroomsche­ma’s’ zijn en dat mensen soms beroep moeten doen. Maar laat het liever niet zo ver komen. Compenseer ruimhartig. Goede bedoelinge­n alleen zijn niet voldoende.”

En ook geld alleen is niet voldoende, stipt Van Zutphen aan. “Het gaat verder dan alleen compensere­n, het gaat ook om mensen aan de hand nemen en zorgen dat ze uit de ellende komen.” De ombudsman roept de Belastingd­ienst op om niet moeilijk te doen over het geven van dossiers aan gedupeerde ouders en hen ondersteun­ing te geven. “Ik denk dat ik dat nog een tijdje moet blijven doen”, zegt Van Zutphen over die oproep.

De ombudsman sprak – samen met twee gedupeerde ouders en Eva González Pérez, advocaat van veel ouders in deze affaire – woensdagmi­ddag met Kamerleden. Bij de gedupeerde ouders bleek het vertrouwen in de Belastingd­ienst en overheid helemaal verdwenen. “Ik weet niet hoe lang ik nog moet strijden”, verzuchtte Dulce Goncalves. “Ik heb er eigenlijk geen energie meer voor, ik heb er geen vertrouwen meer in.”

De getroffen ouder Tamara de Haas zou graag zien dat het proces van compensere­n omgekeerd moet worden en ouders niet langer zelf hoeven te bewijzen dat ze verkeerd zijn behandeld door de Belastingd­ienst. “Het zou niet meer aan ons moeten zijn, laat het maar andersom gaan. Laat de Belastingd­ienst maar bewijzen dat we het verkeerd hebben gedaan.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname