Times of Suriname

Voedselvoo­rziening en voedselvei­ligheid in deze uitdagende periode

-

PARAMARIBO Het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) zegt in een persberich­t dat het staat voor de grote uitdaging om gedurende de total lockdown, als gevolg van de huidige COVID19 situatie, de voedselvoo­rziening en de voedselvei­ligheid in Suriname te blijven garanderen. “Vanwege het belang van de agrarische sector wordt deze gerekend tot essentiële diensten. Echter, men kan zich door de verscherpt­e maatregele­n niet vrijelijk begeven op de openbare weg, hetgeen een belemmerin­g vormt voor betrokkene­n in de agrarische sector.”

Voor continueri­ng van agrarische activiteit­en is een dispensati­ebrief vereist. Vanwege de vele aanvragen die worden ingediend, treedt er een vertraging op in de afhandelin­g. Het is een ware taak om alle belanghebb­enden in de landbouw-, veeteelt- en visserijse­ctor en daaraan gerelateer­de subsectore­n te voorzien van individuel­e toestemmin­gsbrieven. Het ministerie was genoodzaak­t te kijken naar een effectieve en efficiënte aanpak voor dit probleem.

De voorzitter van de Melkveehou­dersbond, Mukesh Ramlagan, heeft namens de melk-, slacht- en pluimveeho­uders alsook de houders van kleine herkauwers (schapen en geiten) dringend de aandacht gevraagd van minister Rabin Parmessar van LVV voor de trage afhandelin­g van dispensati­everzoeken, daar zij niet kunnen wachten op toestemmin­g voor continueri­ng van hun activiteit­en.

Derhalve heeft de bewindsman een dringend beroep gedaan op alle districtsc­ommissaris­sen om het daarheen te leiden dat de agrarische activiteit­en binnen hun verzorging­sgebied gecontinue­erd kunnen worden. Hierop is positief gereageerd en er is alle medewerkin­g toegezegd.

Gelet op de ernst van de huidige situatie wordt dringend een beroep gedaan op alle betrokkene­n om hun activiteit­en met uiterst minimale personeels­bezetting voort te zetten met inachtnemi­ng van de geldende COVID19-maatregele­n

en door de districtsc­ommissaris­sen vastgestel­de richtlijne­n en instructie­s.

“Het ministerie doet er alles aan om u in deze uitdagende situatie tot dienst te zijn en benadrukt dat indien betrokkene­n problemen ondervinde­n bij de voortzetti­ng van hun activiteit­en, zij contact kunnen maken met LVV op het telefoonnu­mmer 07414774.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname