Times of Suriname

Paleontolo­gen vinden oudste fossiel van parasiet op gastdier

-

Paleontolo­gen hebben een 512 miljoen jaar oude parasiet gevonden op een schelpdier, schrijven ze in het wetenschap­pelijke vakblad Nature Communicat­ions. Het gaat volgens de onderzoeke­rs uit Australië, China en Zweden om het oudste fossiel van een parasiet dat zich op een gastdier bevindt. Het dier werd gevonden op een Neobolus wulongqing­ensis, een armpotige, oftewel een schelpdier dat zich met een soort tentakel vasthoudt in de zeebodem. Momenteel leven er nog 450 van deze soort.

In de Chinese provincie Yunnan werden meerdere fossielen van een armpotigen­soort uit het cambrium (541 tot 485 miljoen jaar geleden) gevonden. Op de fossielen zaten een soort buisjes waarin parasieten schuilhiel­den.

Wanneer een dier samenleeft met een parasiet, heeft de parasiet daar voordeel van en het gastdier niet. Vermoedeli­jk stal deze prehistori­sche parasiet voedsel van het schelpdier voor zichzelf, aldus de paleontolo­gen.

Schaaldier­en die werden gevonden met een parasiet op

zich zich, waren namelijk relatief ongezond. De schelpen met een parasiet hadden significan­t minder massa dan soortgenot­en zonder parasieten.

Ook wees de opening van het buisje waarmee de parasiet zich voedde naar de kant van het schaaldier, zodat het beestje voedsel kon pikken voordat het gastdier het kon eten. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname