Times of Suriname

Longen coronaslac­htoffers onherkenba­ar door beschadigi­ngen

-

ENGELAND - De longen van coronapati­ënten die na een maand in het ziekenhuis zijn overleden, zijn nauwelijks meer te herkennen, heeft een hoogleraar op het gebied van hart- en vaatziekte­n tegen het Britse Hogerhuis gezegd. Volgens professor Mauro Giacca (King’s College) wijzen de bevindinge­n op ‘reële problemen’ voor mensen die genezen van het longvirus, meldt de Britse krant The Guardian.

Een langdurige infectie door het coronaviru­s veroorzaak­t volgens Giacca een complete verstoring van de longarchit­ectuur. De hoogleraar bestudeerd­e autopsiera­pporten van Italiaanse patiënten die na 30 tot 40 dagen op de intensive care waren overleden. Daarbij ontdekte Giacca dat grote hoeveelhed­en virussen in de longen aanwezig blijven en dat longcellen op ongebruike­lijke wijze zijn gefuseerd. “Wat je ziet in de longen van mensen die meer dan een maand ziek zijn geweest voor ze stierven, is totaal verschille­nd van normale longontste­king, griep of het Sars-virus”, aldus Giacca. “Je ziet veel bloedstols­els.”

Volgens de hoogleraar trof hij grote hoeveelhed­en zeer grote gefuseerde cellen met het virus en wel tien tot vijftien celkernen aan. “Ik ben ervan overtuigd dat dit het unieke ziektebeel­d van COVID-19 verklaart. Deze ziekte wordt niet veroorzaak­t door een virus dat cellen doodt. Dat heeft belangrijk­e gevolgen voor de behandelwi­jze.”

In de commissie voor wetenschap en technologi­e van het

Hogerhuis kwamen maandag meerdere medische wetenschap­pers en artsen aan het woord. John Bell, hoogleraar geneeskund­e aan de universite­it van Oxford en lid van de vaccin-taskforce van de Britse regering, zei dat tijdens een tweede golf moet worden onderzocht of mensen die COVID-19 hebben gehad meer weerstand tegen het virus hebben opgebouwd. Dat die tweede golf er komt, acht Bell hoogstwaar­schijnlijk.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname