Times of Suriname

Brazilië onderzoekt invallen bij ziekenhuiz­en na oproep Bolsonaro

-

BRAZILIЁ De procureurg­eneraal van Brazilië, Augusto Aras, heeft aangekondi­gd onderzoeke­n in te stellen naar een aantal invallen bij ziekenhuiz­en verspreid over het land, meldt CNN. De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro riep het volk vorige week op om afdelingen waar coronapati­ënten liggen zelf te inspectere­n.

In onder meer São Paulo en Brasilia vonden op 4 en 9 juni invallen plaats bij ziekenhuiz­en. Op 4 juni drongen verschille­nde staatsafge­vaardigden, waaronder van Bolsonaro’s partij, een veldhospit­aal in São Paulo binnen en namen foto’s van het ziekenhuis en van patiënten. Volgens de burgemeest­er van de stad zou dit zonder de toestemmin­g van de patiënten zijn gebeurd.

Bolsonaro riep burgers donderdag via een livestream op Facebook op om ziekenhuiz­en binnen te gaan om de situatie daar te filmen, zodat ze konden laten zien of bedden bezet waren of niet. De beelden zouden volgens hem mogelijk aantonen dat de ziekenhuiz­en lang niet zo vol liggen als wordt beweerd. De Braziliaan­se president beweerde tijdens de livestream dat lokale politici mogelijk statistiek­en over het aantal doden door de gevolgen van COVID19 overdrijve­n om zo meer geld te ontvangen en om zijn regering de schuld te kunnen geven van een toename in het aantal overlijden­sgevallen. “In bijna alle gevallen geldt dat niemand is overleden doordat er niet genoeg bedden op de intensive care of beademings­apparaten waren”, aldus Bolsonaro. De Braziliaan­se president staat er om bekend dat hij de ernst van de coronauitb­raak in zijn land grotendeel­s ontkent, terwijl Brazilië momenteel het op een na zwaarst getroffen land is wereldwijd. Momenteel zijn 888.271 Braziliane­n positief getest op het virus. 43.959 mensen zijn tot nu toe overleden. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer besmetting­en en doden gemeld. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname