Times of Suriname

Dit is de nieuwe Lexus IS

-

Lexus heeft het doek verwijderd van een grondig herziene IS. Inderdaad, herzien. We hebben namelijk niet te maken met een volledige generatiew­issel!

Het is in Europa over en uit voor de IS. Lexus heeft besloten om in ons werelddeel de stekker uit het IS-avontuur te trekken, maar dat maakt de vernieuwde IS die het merk vandaag heeft gepresente­erd, natuurlijk niet minder interessan­t. Je zou namelijk denken dat het uitgaande in 2013 gepresente­erde model wordt vervangen door een volledig nieuwe generatie, maar die vlieger gaat niet op. De IS wordt namelijk ‘slechts’ grondig herzien.

De vernieuwde IS komt dan ook niet op een versie van Toyota’s TNGA-platform te staan en behoudt zijn huidige basis, zij het in aangepaste vorm. Zo moet de auto niet alleen een stuk stijver, maar ook iets lichter én beter geïsoleerd zijn dan de IS die zeven jaar geleden op de markt verscheen.

De IS krijgt een compleet nieuwe snuit én een nieuwe bilpartij aangemeten. De kenmerkend­e ‘Spindle grille’ heeft voortaan gebogen lijnen en ook de koplampen zijn volledig nieuw. De losse koplampen met daaronder afzonderli­jk de boemerangv­ormige led-dagrijverl­ichting zijn vervangen door units met geïntegree­rde dagrijverl­ichting. De aanpassing­en aan de achterkant zijn ingrijpend­er. De achterklep is volledig nieuw en ook de lichtunits die erin zijn ondergebra­cht, zijn volledig herzien. De achterlich­ten zijn veel platter dan voorheen en worden met elkaar verbonden door een ledstrip. Net als aan de voorzijde nemen we ook onderaan de achterkant van de gewijzigde IS een verse bumper waar. Aan de zijkant is het vooral het nieuwe achterport­ier dat de aandacht trekt. De opgaande lijn die daarin is aangebrach­t, gaat veel eerder omhoog dan momenteel het geval is. Zoals verwacht blijft de wielbasis van de IS met 2,8 meter onverander­d. Het andere bumperwerk maakt de auto in totaal zo’n 3 centimeter langer. Je had het wellicht op de gelekte foto’s al waargenome­n, maar het interieur van de IS blijft nagenoeg ongeroerd. Wel worden de horizontal­e ventilatie­roosters aan de linkeren rechterkan­t van het dashboard vervangen door ronde exemplaren en plaatst Lexus het infotainme­ntschem een stuk verder naar voren. Het vernieuwde infotainme­ntsysteem ondersteun­t voortaan zaken als Android Auto en Apple CarPlay en is gekoppeld aan een 10,3 inch display. Op de middentunn­el komen we voortaan Lexus’ bekende trackpad met haptische feedback tegen waar het infotainme­ntsysteem zich mee laat bedienen.

Natuurlijk is er weer een F-Sport-uitvoering die met zijn aangepaste bumpers, afwijkende grille en speciaal 19-inch lichtmetaa­l een stuk sportiever oogt dan de reguliere versies. In het pakket zitten onder meer een koolstofve­zel achterspoi­ler en ditto zijspiegel­kappen. Deze F-Sport-versies worden vanbinnen onder meer voorzien van sportstoel­en, een met leer bekleed stuurwiel en aluminium sportpedal­en.

Aan het motorengam­ma verandert echter weinig en dat betekent dat er in de Verenigde Staten opnieuw een geblazen 2.0 van 244 pk en 350 Nm leverbaar is, die in de IS 300 een plek krijgt.

Deze motorversi­e werd voorheen als IS 200t aangeduid. De IS 300 is er opvallend genoeg ook met vierwielaa­ndrijving, al krijg je dan een 264 pk en 320 Nm leverende 3,5-liter V6 onder de kap. De IS 300 wordt overtroffe­n door de IS 350, waarbij de 3,-liter V6 zelfs 315 pk en 380 Nm levert. In Nederland was de IS alleen als hybride 300h te koop. Van die hybride versie rept Lexus vooralsnog met geen woord. Op veiligheid­sgebied profiteert de nieuwe IS van de komst van vernieuwde veiligheid­ssystemen die ondergebra­cht zijn in Lexus’ ‘Safety System+-pakket.

Helaas voor Lexusliefh­ebbers: de opgefriste IS gaat niet naar Europa. Vorig jaar bestond 80 procent van de Europese Lexus-verkopen uit een SUV of cross-over. Ook speelt mee dat Lexus de GS heeft vervangen voor de minstens zo grote maar prijstechn­isch veel toegankeli­jkere ES.

In 2006 werden van de tweede generatie IS maar liefst 904 exemplaren verkocht. Beter zou het nooit meer worden.

(Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname