Times of Suriname

Guyana een stap dichterbij tot bindend verklaren verkiezing

-

GEORGETOWN - De voorzitter van de Guyana Elections Commission (GECOM) Claudette Singh, heeft de voorzitter van het Centraal Hoofdstemb­ureau (CHS), Keith Lowenfield, instructie­s gegeven om het resultaat van de hertelling in een rapport te zetten en te sturen naar de GECOM, zodat de verkiezing­en bindend verklaard kunnen worden. Als reactie hierop heeft Lowenfield gistermidd­ag aangegeven, dat de resultaten van de hertelling van de stemmen in Guyana in orde worden gemaakt, zodat de officiële bekendmaki­ng kan plaatsvind­en en GECOM haar werk verder kan doen. Deze beslissing brengt de presidents­kandidaat van de winnende partij PPP/C, Irfaan Ali, dichterbij om te worden ingezworen als de nieuwe president van Guyana.

Ook het bedrijfsle­ven in Guyana heeft gistermidd­ag opgeroepen dat de autoriteit­en zo snel mogelijk overgaan tot het officieel bekend maken van de verkiezing­suitslag en het inzweren van de nieuwe president. De organisati­e geeft aan dat ze achter de beslissing van GECOM staat en zoals de grondwet in Guyana dat voorschrij­ft, heeft de democratie in het land gezegevier­d en de stem van het volk is gehoord. President David Granger heeft nog geen statement gegeven over de uiteindeli­jke uitslag van GECOM, hoewel hij eerder had aangegeven dat hij zich zou neerleggen bij de beslissing­en van de verkiezing­sinstantie.

Etienne zei ook dat PAHO landen ondersteun­t “om de verspreidi­ng van COVID-19 in grensgebie­den aan te pakken, hetzij door een lokale aanwezighe­id te vestigen, hetzij door de capaciteit van lokale gezondheid­sautoritei­ten te vergroten”. Ze haalde voorbeelde­n aan, waarin PAHO de lokale capaciteit in grensgebie­den met veldkantor­en in de Amazone versterkte, migranten aan de grens tussen Venezuela en Colombia ondersteun­de en met VN-partners samenwerkt­e in een triagecent­rum aan de grens tussen Haïti en de Dominicaan­se Republiek.

Ze riep ook op om stigma en discrimina­tie van migranten of dagloners na te laten, omdat die het meest kwetsbaar zijn voor COVID-19. Daar zou geen plaats voor zijn in de regio. “Nu niet, nooit niet, en vooral niet tijdens een pandemie. Ik reken erop, dat alle lidstaten deze waarden hoog houden, zodat we samen onze gemeenscha­ppelijke vijand kunnen verslaan: COVID-19.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname