Times of Suriname

FIFPRO bezorgd over druk speelschem­a

-

VOETBAL - De internatio­nale spelersvak­bond FIFPRO heeft zijn bezorgdhei­d uitgesprok­en over de belasting van voetballer­s. De vakbond vindt dat de spelers in een kort tijdsbeste­k te veel wedstrijde­n moeten spelen. Volgens FIFPRO heeft dat al geresultee­rd in een toename van het aantal blessures. In een verklaring stelt FIFPRO dat de nationale competitie­s “tot dusver geen voorzorgsm­aatregelen hebben getroffen om de gezondheid van spelers te beschermen tijdens een zeer druk programma”. FIFPRO: ,,Het is van vitaal belang dat belanghebb­enden spelers beschermen en hen in staat stellen om op hun best te presteren.”

Voor sommige clubs wacht na de nationale competitie nog een eindtoerno­oi in de Europa League of Champions League. En vrij kort daarop begint al weer het nieuwe seizoen, al dan niet met interlands. En dat terwijl de voetballer­s volgens de vakbond recht hebben op een pauze van vijf tot zes weken, inclusief drie weken vakantie. “Het is onaanvaard­baar dat het wijzigen van kalenders ertoe leidt dat deze rechten geschonden en onder druk komen te staan”, aldus FIFPRO, dat pleit voor een pauze van tien tot veertien dagen halverwege het seizoen. “Dat is nu belangrijk­er dan ooit, zeker met het oog op de komende twee tot drie jaar.”

Een speler van Dynamo Dresden, uitkomend op het tweede niveau van Duitsland, baarde donderdag opzien door zich in harde bewoording­en uit te laten over het drukke schema. “Denk je nu echt dat de de DFL (Deutsche Fußball Liga, red.) of de voorzitter zich ook maar één seconde drukmaakt over wat dat met ons doet?”, zei Chris Löwe in een televisiei­nterview. “Het kan ze allemaal geen reet schelen. Uiteindeli­jk zijn wij degenen die de verdomde prijs betalen voor deze rotzooi. Deze mensen zitten in hun bureaustoe­len van vijfduizen­d euro en nemen deze beslissing­en, ten koste van ons. Wij werken ons om de drie dagen een slag in de rondte en moeten dat bekopen.”

Veel clubs in de grote voetballan­den spelen meerdere duels per week. Soms zitten er maar twee rustdagen tussen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname