Times of Suriname

Guardiola praatte als speler racisme Barcelona-aanhang goed

-

VOETBAL - Is Manchester City-coach Pep Guardiola hypocriet met zijn opvallende anti-racisme uitspraken? Als speler van Barcelona was hij in elk geval een stuk minder uitgesprok­en. Sterker, hij snoerde Real Madrid Roberto Carlos de mond toen de Braziliaan door de Barça-aanhang racistisch werd bejegend.

“Blanke mensen moeten hun excuses aanbieden voor de manier waarop we zwarte mensen de afgelopen 400 jaar hebben behandeld‘’, sprak Guardiola deze week na de 3-0 zege van Manchester City op Arsenal. Niet veel later doken uitspraken op die in 1996 als speler van Barcelona deed. In het seizoen 1996/97, het eerste jaar van Roberto Carlos bij Real Madrid, werd de Braziliaan in zijn eerste Clásico in Camp Nou de ergste belediging­en naar het hoofd geslingerd. “Elke keer als ik of Seedorf de bal raakte, maakte het publiek apengeluid­en. Andere steden in Spanje hebben dit probleem niet. Alleen Barcelona lijkt problemen met racisme te hebben”, aldus de Braziliaan­se verdediger toen. Zijn statement werd recent weer opgerakeld in een recente docu van Movistar +, net als de reactie van toenmalig Barcelona-speler Guardiola daarop.

“Die man praat veel. Te veel. Het hele jaar door heeft hij het er al over - terwijl hij nog maar pas in Spanje is. Hij kent zijn hobby niet, hij kent de gevoelighe­den niet”, zei Guardiola destijds. Ook als club deed Barcelona weinig om het racisme in te dijken. Expliciet racistisch­e spandoeken mochten tijdens de volgende Clásico blijven hangen. De docu belicht nog meer incidenten in Carlos’ eerste seizoen in Spanje. Zo werd het Spaanse woord voor aap op zijn auto gekrast door diezelfde Barçafans.

Ook later in zijn carrière werd Roberto Carlos nog zwaar geconfront­eerd met racisme. Als speler van Anzhi kreeg hij in 2012 in Rusland nog een banaan naar zich toegeworpe­n door supporters van Zenit Sint-Petersburg. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname