Times of Suriname

VSB en ASFA: “Geïntegree­rd beleid nodig om land uit crisis te halen”

-

PARAMARIBO – De Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA) menen dat er momenteel een gebrek is aan eenduidige visie, consensus tussen (sterk gepolarise­erde) politiek, bedrijfsle­ven, vakbewegin­g en maatschapp­elijk middenveld. Ook vinden de bedrijfsor­ganisaties dat er nu geen sprake is van een geïntegree­rd beleid om het land uit de huidige crisis te halen.

De VSB en de ASFA) zijn daarom ingenomen met de voortvaren­dheid van de onderhande­lingen tussen de mogelijke nieuwe coalitiepa­rtijen en de standvasti­gheid die is getoond door partijen om de wil van het electoraat te respectere­n. Het vroeg opstarten van de consultati­erondes spreekt in ieder geval over een goede aanzet, melden de twee organisati­es in een persberich­t.

Met goede verwachtin­gen namen de VSB en ASFA ook deel aan de consultati­eronde ‘en wij verwachten dat de gesprekken zullen worden voortgezet waarbij de VSB en de ASFA hun expertise belangeloo­s ter beschikkin­g zullen stellen’. Enkele uitgangspu­nten voor goed crisisbele­id volgens de VSB en ASFA zijn daarom: transparan­tie in beleidsont­wikkeling als randvoorwa­arde om krachten te mobilisere­n en verbinding­en te maken tussen tripartiet­e partners, namelijk de overheid, werkgevers en vakbewegin­g. Integer handelen bij de overheid, vrij van belangenve­rstrengeli­ng, machtsmisb­ruik en fraude en corruptie is essentieel om het vertrouwen in de overheid te herwinnen.

En cocreatie van effectief en samenhange­nd overheidsb­eleid; meer interactie­ve beleidsvor­ming, zal de kwaliteit van de output binnen de publieke sector substantie­el vergroten.

De VSB en ASFA hebben verder graag dat er een verbeterin­g komt in de financiële weerbaarhe­id voor de private sector, midden- en kleinbedri­jf (MKB). Dit door het handhaven of verhogen van de beschikbar­e liquiditei­t in met name het MKB om faillissem­enten en massaontsl­agen te voorkomen dan wel te minimalise­ren en het beheersbaa­r houden van de bedrijfsko­sten door alle niet direct noodzakeli­jke administra­tieve kostenverh­ogende maatregele­n vanuit de overheid uit te stellen.

Daarnaast zijn de organisati­es voorstande­r van fiscale ondersteun­ing en een fiscaal stimuluspl­an. Het stimuleren van investerin­gen middels het aanbieden van fiscale incentives om het beschikbaa­r kapitaal bij bedrijven te mobilisere­n. Hierbij is het stabiliser­en van de wisselkoer­s een belangrijk­e voorwaarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname